Попа: Румунија ће бити стална подршка Србији на путу у ЕУ

Румунија ће наставити да подржава Србију на њеном европском путу, остаће доследна у ставу да не призна једностарно проглашену независност Косова, а истовремено наставиће да, као значајан економски партнер Србије, развија привредну сарадњу, каже амбасадорка Румуније у Србији Оана Кристина Попа.

Попа је у интервјуу Танјугу истакла да ће та држава бити стална подршка Србији на путу ка чланству у ЕУ што је, како је подсетила, јасно поручио председник владе Румуније Дачан Чолош на недавно одржаном састанку у Темишвару са српским премијером Александром Вучићем.

"Надамо се да ће нова преговарачка поглавља бити отворена", рекла је Попа и додала да ће Румунија, имајући у виду сосптвено искуство на путу до чланства у ЕУ, пружити сву неопходну помоћ Србији у том процесу.

Констатујући да је за Србију веома важно питање Косова и Метохије, Попа је поновила да та држава остаје при ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова, али да, истовремено, Румунија остаје посвећена европској перспективи читавог региона "са статусно неутралним приступом" када је реч о Косову.

Амбасадорка је подвукла значај дијалога Београда и Приштине и нагласила да је примена постигнутих договора у Бриселу кључна у том процесу како би дијалог помогао да дође до позитивних промена у свакодневном животу грађана и једне и друге стране.

Када је реч о медијским спекулацијама да би Румунија могла да блокира нашу земљу на путу ка ЕУ због наводних нерешених питања у вези са румунском националном мањином, Попа је поновила да је званична позиција те земље да подржава евроинтеграције Србије.

"Имамо веома добре билатералне односе и добар билатерални правни оквир за разматрање свих спорних питања. Ми смо комшије, и увек ће бити неких несугласица. Та питања треба да решавамо билатерално", рекла је Попа и додала да ће пружати подршку Србији и када Румунија буде преузела шестомесечно председавање ЕУ у првој половини 2019.

Попа је нагласила да су економски односи две државе веома добри, да је Румунија четврти партнер Србије у свеукупној економској размени, која је прешла милијарду евра али, приметила је, увек постоји могућност за бољу сарадњу.

"Радимо на проблему конкурентности, тако што се трудимо да румунске компаније имају проступ на српском тржишту, али и да промовишемо румунско тржиште. Настојимо да истичемо нашу пословну климу и политичку стабилност у земљи, која је веома важна за економски развој", рекла је Попа.

Када је реч о конкретним пројектима, Попа је истакла да би ускоро требало да буде објављена техничка документација о теретном саобраћају на граничном прелазу Наково-Лунга, као и да би ускоро требало да почне рад на студији изводљивости пројекта изградње ауто-пута између Темишвара и Панчева.

Попа је оценила и да је ИНТЕРРЕГ ИПА програм прекограничне сарадње Румунија - Србија за 2014-2020 "дефинитивно успешна прича, како у смислу билатералних односа две земље, тако и за регион у целини".

Амбасадорка је указала на чињеницу да тај програм предвиђа 80 милиона евра за заједничке стратешке пројекте две земље, од којих је један ауто-пут до Темишвара, а други рехабилитација канала Бегеј, од Зрењанина до Темишвара.

Потенцијал од туризма у региону је веома велики, сматра Попа, указујући на значај рехабилитације канала Бегеј, сматра Попа, сарадње Румуније, Србије и Бугарске у вези са разменом туриста, као и организовања осталих регионалних пројеката, попут "Пута вина".
Констатујући да Србија, Румунија и остале земље региона и Европе у последње време деле заједнички проблем - мигрантску кризу, Попа је приметила да је за тај проблем кључно да постоји добра комуникација између суседа.

Она је честитала Србији на начину на који је управљала мигрантском кризом, као и њеним грађанима на напорима које су преузели.

Првог децембра Румунија слави Национални дан, за који амбасадорка те земље, каже да је за Румуне то симбол јединства, слободе и националног поноса.

Ове године, како каже, тај дан има велики значај посебно јер долази на стогодишњицу откако је Румунија отпочела борбе против Централних сила у Првом светском рату.

"Увек се присећамо напора многих генерација румунског народа које су се борила да успоставе румунску државу.Оне су схватиле своју одговорност и несебично су реаговале ризикујући свој живот за добробит осталих. То је пример који морамо да покажемо будућим генерацијама, нашој деци", закључила је Попа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво