Дачић: Хоџај вређао, напустио сам скуп у Варшави

Због увреда косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја, министар спољних послова Ивица Дачић је напустио скуп у Варшави, а новинарима је пренео да ником неће дозволити да понижава Србију и да му не пада на памет да слуша предавања од оних који су починили злочине над Србима.

Ивица Дачић је објаснио да је јуче имао тешку расправу са Хоџајем и да је рекао да Косово не може да буде представљено као друге државе.

"Споразум о стабилизацији и придруживању који је потписало Косово је ССП за територију, а не за државу. Тај ССП не ратификују државе чланице, већ само Европски парламент. Тамо је Косово обележено звездицом и фуснотом", рекао је Дачић, говорећи о учешћу на годишњем министарском састанку Вишеградске групе и Западнобалканске шесторке.

Шеф дипломатије Србије навео је и да су приче да Косово иде у ЕУ "фатаморгана за приштинску јавност" и да европски пут Србије није исти као и европски пут Косова.

Дачић каже да је Хоџај био нервозан, да је вређао Србију и српски народ, као и њега лично, рекавши да је Србија крива за све ратове, геноцид и етничко чишћење, као и да ће морати да призна Косово.

"Пошто је свима било непријатно, ја сам реаговао веома оштро и рекао сам му да заиста не дозвољавам да неки са Косова који ће бити процесуирани пред Специјалним судом због злочина према Србима и због трговине органима деле лекције Србији", рекао је Дачић.

Министар спољних послова је објаснио да је скуп напустио пошто висока представница ЕУ Федерика Могерини и домаћин нису реаговали на иступање Хоџаја.

"Ја сам се свима захвалио и рекао сам: ако можете без Србије, само радите, и напустио скуп. Не пада нам на памет да слушамо такве тираде од представника Приштине", навео је Дачић.

Каже да је Хоџају рекао и да је "изгубио живце" и да "не зна шта ће", јер су изгубили они по којима су на Косову давали имена булеварима, улицама и подизали споменике и да сада морају да подижу нове.

Прошло је то време где је довољно било да се они појаве и да ће сви бити за захтеве Косова, рекао је Дачић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво