Пшчел: Србија партнер НАТО-а, њена политика ужива поштовање

Вршилац дужности директора Канцеларије НАТО-а за информације у Москви Роберт Пшчел рекао је да је за НАТО Србија суштински партнер у региону и да њена политика ужива поштовање.

Пшчел је на Међународној конференцији у оквиру Четврте београдске НАТО недеље, коју организује Центар за евроатлантске интеграције, осврћући се на историјат односа рекао да је за одлуку о операцији према бившој СРЈ 1999. године одговоран њен тадашњи председник Слободан Милошевић и додао да та одлука није лако донета.

"Могу да поновим, јако нам је жао што су страдали невини", рекао је Пшчел и додао да НАТО није бомбардовао Србију, већ је то била операција конкретне природе.

Наводећи да је тада било 16 земаља у НАТО-у, Пшчел је рекао да су тада дошли до закључка да нема друге алтернативе да се спречи оно што се дешавало на Косову.

Коментаришући посету премијера Александра Вучића НАТО-у, Пшчел је оценио да је то била историјска посета током које се премијер Србије обратио највишем телу НАТО-а.

Подсетио је да је тада речено да НАТО поштује избор Србије, да Србију сматра важним партнером и играчем у региону, чак и шире.

"За нас је Србија апсолутно суштински партнер у региону и политика Србије ужива поштовање. Србија се залаже за добросуседске односе, игра улогу у широј перспективи безбедности", нагласио је Пшчел.

Додао је да се такође поздравља дијалог са Приштином и однос према мигрантима.

"Нису то само комплименти, то је заиста заслужено", истакао је Пшчел.

Поновио је да НАТО поштује изборе које Србија чини у свим областима, укључујући и војну неутралност.

Пшчел је додао да свака земља има право да се определи да ли жели да припада одређеној организацији.

"Нису то само неке фразе, то је суштинска ствар", нагласио је Пшчел.

Када је реч о сарадњи, НАТО може да помогне Србији да има боље оружане снаге, да српски официри могу боље да буду обучени и припремљени за мировне мисије.

"Постоји питање где бисмо хтели да ствари напредују брже, а то је јавна дипломатија"", закључио је Пшчел.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво