ЛДП и ЛСВ: Николић злоупотребљава функцију

Две парламентарне странке опозиције, ЛДП и ЛСВ, оштро су критиковале ставове Томислава Николића изнете у интервјуу за ТВ мрежу Ал Џазира, уз оцену да, како наводе, одлазећи председник злоупотребљава функцију и последње месеце мандата користи за отворени обрачун са европском идејом у Србији.

И док ЛДП позива председника и владу да усагласе своје политике, у ЛСВ-у поручују да се Николић и овај пут ставио "насупрот Влади Србије и интереса државе, заступајући интересе режима у Русији".

ЛДП, наиме, сматра да, ако се један дан одлази у седиште НАТО-а ради заштите интереса Србије, не може се други дан то поништавати, као што то радимо и у случају бриселских преговора.

"Свака неодлучност ове врсте 'кошта' искључиво Србију и њене грађане, и мора што пре бити окончана", сматрају у ЛДП-у.

Николић је у интервјуу за Ал Џазиру рекао да Србија тежи чланству у ЕУ, али без признавања косовске независности, као и да наша земља никада неће бити чланица НАТО-а.

ЛДП, такође, сматра да председник Николић својом реториком и понашањем црта дуго најављиване "црвене линије" у спољној политици Србије и преузима иницијативу у стварању антизападног расположења код грађана.

У саопштењу ЛДП-а се наводи да председник Николић врло добро зна које обавезе има Србија у процесу приближавања Европској унији, али својим понашањем, како оцењују, јасно поручује да ћемо у њему имати најтежег противника интеграцији наше земље са Западом пошто је очигледно да је Николић преузео улогу гласноговорника Русије.

"Русији није потребан још један амбасадор, пошто већ има званичног, али је Србији потребан храбар председник који није сакривен иза демагошких прича о Косову и прикључењу Србије НАТО-у, већ који преузима одговорност за своје поступке и има иницијативу у решавању кључних проблема ове земље", поручују из ЛДП-а.

Ова странка оцењује и да скоро пет година изостају предлози и мишљења председника, и да се она обично износе тек када председник Србије оде у Москву.

"Србији је потребан председник лишен дневно-политичких коментара, измештен из замишљених страначких доживљаја о месту Србије у свету, свестан да су интереси Србије приоритет у његовом раду и деловању. Николић завршава свој мандат тако што данима прети да ће Србија нешто урадити или некоме наудити, а и сам је свестан да можемо само себи нанети штету уколико наставимо овако неодговорно да се понашамо", сматрају у ЛДП-у.

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да са гнушањем одбацује увреде које је још једном демонстрирао председник Србије.

У ЛСВ-у сматрају да је Николић ставовима изнетим у овом интервјуу поново показао "да се није дистанцирао од своје мрачне радикалске прошлости".

Ставом о Црној Гори, наводе из ЛСВ-а, Николић је тешко увредио суседну и пријатељску државу и још једном показао да би његов поновни избор био фаталан и по Србију и по мир у региону.

Николић је рекао да су Црну Гору историјски створили Срби, да он признаје њену независност, али ће је ценити, рекао је, по томе какав однос има према свим грађанима, не само онима на власти, него и у опозицији.

"Својим лажним и тенденциозним тумачењима историје Црне Горе, који немају ништа са стварном и реалном историјом, Николић је нескривено показао претензију и дао повод за даљу дестабилизацију суседне државе", наводи се у саопштењу ЛСВ-а.

Ова странка поручује да нема намеру да Николића учи историји, али да забрињава то да се Николић у том питању "ставио насупрот влади Србије и интереса наше државе, заступајући интересе режима у Русији", стоји у саопштењу.

ЛСВ сматра да у "кривичном праву за поступке Томислава Николића нема друге дефиниције осим - велеиздаје".

"Инцидент и нарушавање добросуседских односа са Црном Гором које Томислав Николић изазива, поука је да се предстојећим председничким изборима мора приступити са много више одговорности него до сада", поручује ЛСВ.

Из те странке поручују и да неће подржати оне који су спремни да свој национализам и "планетарне амбиције" остварују на рачун стварних интереса грађана Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво