Телеграми саучешћа Куби због смрти Фидела Кастра

Државни и политички званичници Србије упутили су Куби телеграме саучешћа поводом смрти бившег кубанског председника и револуционарног вође Фидела Кастра. Такође, телеграм саучешћа упутио је и председник РС Милорад Додик.

Председник Србије Томислав Николић упутио је телеграм саучешћа председнику Државног савета и Савета министара Раулу Кастру, поводом смрти бившег председника Републике Кубе Фидела Кастра, у којем је истакао да је Фидел великан који је оставио траг у историји Кубе, али и света.

"Поштовани господине председниче, са дубоком тугом смо примили вест да је преминуо Фидел Кастро, вођа кубанске револуције и дугогодишњи председник Републике Кубе. Фидел Кастро био је историјска личност још за живота. Симбол једне епохе. У име грађана Републике Србије и у своје име, Вама и свим грађанима Кубе, упућујем изразе најискренијег саучешћа", наводи се у телеграму председника Николића.

Николић додаје да Србија памти великог пријатеља своје земље и народа, великана у државничком и људском смислу који је оставио велики траг у историји своје земље, али и целог света.

"Доживотно ћу памтити наше пријатељство и последњи сусрет у Хавани. Уз најдубље саучешће и Вама лично због губитка брата, примите, господине председниче, изразе мог најдубљег уважавања", саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника Републике.

Председник Владе Србије Александар Вучић је упутио телеграм саучешћа председнику Државног савета и Савета министара Републике Кубе Раулу Кастру.

"Веома ме је ожалостила вест о смрти Фидела Кастра, дугогодишњег лидера Републике Кубе. Кроз његов живот и рад, као једне од најупечатљивијих светских државничких фигура двадесетог века, одсликава се највећи део историје Ваше земље", навео је премијер Вучић у телеграму.

Кастровом смрћу завршава се једна снажна политичка ера, а "Србија ће увек високо ценити слободарски дух којим је Фидел бранио суверенитет своје земље, да би Кубу, како је говорио, вратио Кубанцима", наводи се у телеграму.

"У име Владе Србије и своје име упућујем искрено саучешће Вама и народу Кубе", пише у телеграму премијера Вучића.

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа председнику Националне скупштине Народне власти Кубе Хуану Естебану Ласо Хернандесу.

Гојковићева је, у име Народне скупштине Републике Србије и у своје име, упутила изразе искреног саучешћа поводом смрти Фидела Кастра, "државника чија је политичка фигура оставила препознатљив траг и обележила једну читаву епоху".

"Вест о одласку овог човека и лидера примила сам са жалошћу, али сам дубоко уверена да његово непоколебљиво залагање за остварење слободарске визије и одбрану суверенитета Кубе представља не само наслеђе његовог народа, већ и живу инспирацију за људе широм света. Молим Вас да породици Фидела Кастра и народу Кубе у овом тешком тренутку пренесете изразе дубоког саучешћа", навела Гојковић у телеграму саучешћа, саопштио је Кабинет председнице парламента.

И први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти дугогодишњег лидера Кубе Фидела Кастра.

У телеграму се наводи да ће Фидел Кастро остати упамћен у историји Кубе и Латинске Америке као један од најзначајнијих носилаца идеје слободе и независности.

"Одласком друга Фидела, Република Србија је изгубила великог пријатеља, искреног друга и саборца у заједничкој борби за бољи и праведнији свет", наводи се у телеграму Ивице Дачића, саопштило је Министарство спољних послова.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин истакао је у телеграму саучешћа да је смрћу Фидела Кастра отишао последњи велики вођа 20 века.

Вулин је напоменуо да је Фидел Кастро био пријатељ Србије, пријатељ сваког слободног народа, и да је "био са нама када су падале бомбе и до последњег тренутка није престао да подсећа свет на злочин учињен према Србији".

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа председнику Државног савета Кубе Раулу Кастру.

"У име грађана Републике Српске и у своје лично име упућујем Вам изразе најдубљег саучешћа поводом смрти бившег председника Фидела Кастра", наводи се у телеграму саучешћа.

Додик је истакао да ће Куба бити упамћена по Кастру - борцу и великом патриоти - који је уживао углед у делу слободоумног света који цени слободу свих народа а против било каквих притисака.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи