Шарчевић са амбасадором Албаније о сарадњи две земље

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је са амбасадором Албаније у Београду Иљиром Боћком о сарадњи две земље у области образовања и науке, укључујући и питање превода уџбеника за ученике коју наставу похађају на албанском језику.

Младен Шарчевић је истакао да је Министарство посвећено унапређивању квалитета образовања националних мањина које живе на територији Србије.

„Србија може да се похвали, јер је једна од малобројних земаља у Европи која обезбеђује чак на осам језика целокупно образовање на језицима мањина“, навео је министар Шарчевић.

Министар је указао и на чињеницу да је Министарство потписало са представницима националних савета Споразум о обезбеђивању недостајућих уџбеника на матерњем језику у циљу пружања равноправног приступа образовању, али да Национални савет Албанаца још увек није обезбедио преводиоце како би уџбеници за ученике коју наставу похађају на албанском језику били преведени.

Саговорници су се сагласили да је неопходно организовати састанак министара просвете две земље у најскорије време како би се потписао споразум о сарадњи у области образовања.

Споразумом би било и регулисано питање превода уџбеника.

Према речима министра Шарчевића, тим споразумом би било обухваћено и решавање питања образовања и српске заједнице у Албанији, „јер се на тај начин чува и национални идентитет“, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи