Михајловић: Одлични односи с Кином важни за развој Србије

Кина и Србија су земље партнери, наши традиционално добри односи последњих година су све бољи, а пројекти које заједно радимо допринеће већем привредном расту и економском развоју Србије и њених грађана, изјавила је у интервјуу за кинеску "ТВ Пекинг" потпредседница Владе Зорана Михајловић.

Михајловићева каже да је Влада Србије отворена за сваки даљи вид партнерског односа са Народном Републиком Кином.

"Желимо да добре односе даље продубљујемо, јер то нама много значи", поручила је Михајловићева.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства је рекла да две земље не сарађују само у области инвестиција, већ више од тога.

"Примера ради, на заједничким инфраструктурним пројектима које радимо, као што је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта, кинески инжењери помажу нашим стручњацима. Наши инжењери имају прилику да уче јер из Кине нам стижу и нове технологије, што је за Србију добро", рекла је Михајловићева.

Према њеним речима, колико су односи две земље добри могу да виде и грађани, пре свега на завршеним заједничким пројектима.

Михајловићева је као пример навела мост Земун-Борча, који по завршетку није само отворио транзитни коридор, већ је подстакао и отварање компанија у непосредној близини.

Подсетила је да су у Риги недавно с кинеским партнерима потписани споразуми вредни 734 милиона евра, наводи се у саопштењу Министарства.

"На основу једног од тих споразума ускоро почиње изградња пруге Београд-Будимпешта. Председници и премијери Србије и Кине истакли су да је то стратешки циљ. Пресрећни смо што и Кина има исти осећај за тај пројекат. То је од огромног значаја, а по његовој реализацији, Србија ће показати да јесте транзитни коридор региона", рекла је Михајловићева.

Србија је потписала уговор са кинеским компанијама о изградњи деонице ауто-пута Сурчин-Обреновац, као и за обилазницу око Београда од Остружнице до Бубањ потока. У тим пословима домаће фирме учествоваће са близу 50 одсто, како у самој градњи, тако и када је реч о коришћењу наших производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво