Удружења Црногораца и Македонаца траже повратак амбасадора

Удружење Црногораца и Македонска заједница у Србији затражили су да се хитно укину одлуке Владе Србије којима је амбасадорима Црне Горе и Македоније ускраћено готопримство у Београду.

У писму премијеру Мирку Цветковићу наведено је да "ускраћивање гостопримства амбасадорима Црне Горе и Македоније није донело користи Србији", што је најјаснији знак да је дошло време да се ова мера укине и да се интензивирају дипломатски, политички и остали односи између Србије, Црне Горе и Македоније.

"Влада Србије довела је у неравноправан положај и своје грађане, етничке Црногорце и етничке Македонце у Србији, који желе пуну равноправност са осталим националним заједницама које имају присуство амбасадора из својих матичних земаља у Београду", истакнуто је у писму.

Председници Удружења Црногораца у Србији Крсташ Ненад Стевовић и Македонске заједнице у Србији Гојко Илијевски предложили су Цветковићу да иницира одржавање трилатералног састанка "ради побољшавања односа и унапређења политичке и економске сарадње ове три независне земље које су упућене на регионалну сарадњу".

Амбасадорима Црне Горе и Македоније ускраћено је гостопримство пошто су те две земље признале независност Косова.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. нов 2008, 09:26) - ostro do kraja!!!! [нерегистровани]

srbija moze bez crne gore i makedonije,.... a oni bez srbije?

Svaka politicka odluka ima posledice, nekad pozitivne, a cesto negativne. Crnogorci i makedonci nazalost "moraju" da trpe pogresne i po njima negativne odluke njenih politicara. Prvenstveno srbija mora da trpi odluke tih istih politicara. Nazalost! Nema razloga da srbija trpi stetu koja je prouzrokovana priznavanjem kosova, a u suprotnom da nekazni Crnu Goru i Makedoniju. Danas nema vise brace i prijatelja, saka ljudi odlucuje, a narod placa cehove.
Tako je to danas u demokratiji!!!!!!

(понедељак, 03. нов 2008, 07:42) - Milovan [нерегистровани]

Ambasadori EU ...

Nisu proterani jer je ova vlast kod nas tako orjentisana. Međutim, postoji bitna razlika između Crne Gore i Makedonije na jednoj strani, i ostalih država koje su priznale Kosovo na drugoj strani: susedna braća su to uradila nakon glasanja u Generalnoj Skupštini UN. Pri tom, svi su bili upozoreni da nakon izglasavanja srpskog predloga u UN posledice eventualnog priznanja Kosova i Metohije mora imati teže konsekvence nego pre glasanja. Primer za to je poslednje priznavanje Malezije.

Dakle, ako su Crna Gora i Makedonija postupile isključivo rukovodeći se svojim interesima (svakako i interesima još nekih), ne obzirući se na pravo i pravdu, svesno posledica zahlađenja odnosa sa Srbijom - šta onda sprečava Srbiju da se rukovodi uobičajenom diplomatskom praksom proterivanja ambasadora naročito ako su obe susedne države bile svesne toga. To ne mora neizostavno da utiće na položaj i prava ovih manjina u Srbiji i to je izmišljotina. Jer diplomatski odnosi nisu ukinuti, a ova udruženja sigurno nisu svoj kontakt sa ambasadom ostvarivala preko ambasadora već preko nekog od sekretara koji i dalje rade svoje poslove. Na kraju, sa ovakvim izmišljotinama, pitam se: za čije interese rade ova udruženja srpskih državljana?

(понедељак, 03. нов 2008, 02:46) - Миле [нерегистровани]

Ambasadori EU a jos nisu proterani

Da podsetim i napomenem (iako svi znaju). Po novom akcionom planu sve države koje priznaju nepriznatu Republiku Kosovo posle odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da zatraži savetodavno mišljenje od Međunarodnog suda, biće im uzvraćeno u prvoj meri proterivanjem ambasadora. To su uradile tri države i sada Beograd ima tri ambasadora manje. Da su države iz EU ili sam SAD odlučile da priznaju R. Kosovo posle donošenja dokumenta A/63/L.2 i sa njima bi se postupilo isto.

(понедељак, 03. нов 2008, 02:24) - Goran [нерегистровани]

Удружења Црногораца и Македонаца траже повратак амбасадора

Trazite od svojih vlada da poniste odluku o nelegalnom priznanju Kosova i Metohije. To imate pravo kao drzavljani Makedonije i Crne Gore. To je jedino sto mozete da uradite. Ako ste kojim slucajem drzavljani Srbije, zahtev da Srbija vrati "procerane" ambasadore je u najmanju ruku neumesan. U stvari je taj zahtev veoma nekorektan prema gradjanima Srbije a narocito prema onim koji su "procerani" sa Kosova i Metohije. Pogledajte se malo u ogledalo i zapitajte se sta vi u stvari hocete. Razmislite da li imate ikakvog obzira i kako se ponasate prema Srbiji gde zivite.

(понедељак, 03. нов 2008, 01:56) - anonymous [нерегистровани]

prskalica

Nego gde bejahu clanovi ovog udruzenja kada su lideri ovih drzava priznavali Kosovo dan posle donosenja rezolucije u UN? Nesto necuh da su nekome zbog toga poslali pismo.

U ostalom, hoce li mi neko objsniti sta su ti ambasadoru i radili u Srbiji? Cupali pa sadili, ko i sada!

(понедељак, 03. нов 2008, 01:45) - anonymous [нерегистровани]

Obojica su provokatori

Neka predsednici ta dva udruženja krenu po srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji da objašnjavaju kako su skopska i crnogorska vlada u pravu, a ne Ministarstvo spoljnih poslova Srbije! Pa, ako u to ubede kosovske Srbe... onda neka se vrate i ambasadori.

(недеља, 02. нов 2008, 23:39) - anonymous [нерегистровани]

Ambasadori EU a jos nisu proterani

Zato što znamo da nam EU i SAD nisu prijatelji,i od njih se moglo i očekivati da priznaju Kosovo,jer oni su nam ga i oteli.Sav nas odnos sa njima zasniva se isključio na interesima,a ne na prijateljstvu,poštovanju,itd..A Crna Gora i Makedonija su nam susedi,i donedavno su se deklarisali kao naši "prijatelji i braća",a sad se raduju nepravdi koja je izvršena nad Srbijom,i priznaju deo NASE teritorije kao nezavisnu državu.Istina,nisu krivi ljudi,ali njihove vlade su pogazile nas suverenitet,i zato neka se gospoda iz tih udruženja žale svojim vladama,umesto našoj.

(недеља, 02. нов 2008, 23:07) - Sava [нерегистровани]

Kako ih nije sramota da protestvuju

Ti koji protestvuju su gradjani Srbije i njima je najmanje potreban ambasador C.Gore u Beogradu.Nek salju proteste u Podgoricu i Skoplje jer sramno priznanje Kosova nije donelo stabilnost regionu a ni ovim drzavicama nije ubrzalo put u EU.Makedonija je svojevremeno priznala Tajvan a posle pritisaka Kine povukla priznanje.Srbija nije u stanju da namece sankcije velikim i bitnim drzavama ali C.Gori i Makedoniji moze i mora.Nema vracanja ambasadora a sto se mene tice mogu i vize da vam uvedu i granicu da zatvore pa se sledeci put bolje preracunajte.

(недеља, 02. нов 2008, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

Ambasadori EU a jos nisu proterani

Cak sta vise Srbija odlucno ide ka EU kao kandidat,a sto nije proteran nijedan njihov ambasador.U tom slucaju sto da se ne vrate i ambasadori Makedonije i CG pa da budu zajedno sa ambasadorima EU i Amerike koji su priznali Kosovo.Ovako!?

(недеља, 02. нов 2008, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Protesti

Bolje bi bilo da ova undruzenja protestuju u maticnim drzavama zbog priznanja takozvane nezavisne drzave Kosovo. Bruka za sve Makedonce i Crnogorce.