Дачић лобира за непризнавање Косова као државе

Веома нам је важно да спречимо даљи процес признавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије, поручио је шеф српске дипломатије.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је започео одлучну дипломатску активност за спречавање даљег признавања независности јужне српске покрајине Косово, низом билатералних сусрета на највишем нивоу у главном граду Мадагаскара Антананариву, где учествује на Самиту Франкофоније.

Дачић је нагласио да ће његова главна активност на Самиту бити билатерални састанци са представницима оних земаља које нису признале Косово, како не би мењале своју позицију, а такође, како је навео, и са представницима земаља које су признале независност Косова, а чију је позицију могуће променити.

Напомињући да на Самиту Франкофоније "учествује и такозвани министар спољних послова Владе Косова Енвер Хоџај, и да се очекује долазак такозваног председника Косова Хашима Тачија", шеф српске дипломатије је оценио да "они велику наду полажу управо на разговоре са великим бројем земаља које нису признале Косово".

"Синоћ сам имао састанак са домаћином, министарком спољних послова Мадагаскара, која је инсистирала да ми овде дођемо на што вишем нивоу, јер је Мадагаскар, као земља која није признала Косово, изложен великим притисцима", напоменуо је Дачић.

Навео је да се данас срео и са министрима спољних послова Луксембурга, Тогоа, Бурундија, са замеником министра спољних послова Вијетнама, а да наредних дана очекује још двадесетак билатералних сусрета са колегама министрима, односно премијерима и председницима држава.

Шеф српске дипломатије је указао да је Франкофонија веома важна организација за мултилатерално деловање Србије, пре свега јер окупља 80 држава чланица, од чега је 59 сталних чланица, а 21 је посматрач.

"За нас је веома битно то што ће учествовати високи представници држава, од председника Француске Франсоа Оланда до председника Вијетнама, председника афричких земаља и великог броја министара спољних послова", навео је Дачић, напомињући да је пре две године Косово примљено у ту организацију као посматрач.

"Веома нам је важно да спречимо даљи процес признавања једнострано проглашене независности Косова и Метохије"”, нагласио је Дачић, указујући на то да Србија у прошлости често није била присутна на таквим скуповима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво