Дачић захвалан Мадагаскару због односа према Косову

Први потпредсеник Владе Србије и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са шефицом дипломатије Мадагаскара Беатрисом Аталом уочи отварања 16. Самита Франкофоније који се одржава на Мадагаскару од 23. до 26. новембра.

Министар Дачић захвалио је на досадашњој принципијелној позицији Мадагаскара који не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Он је такође обавестио министарку о развоју дијалога Београда и Приштине у Бриселу и замолио да Мадагаскар задржи досадашњу позицију по овом питању.

У разговору оцењено је да је потребно наставити традиционално пријатељске односе и у будућности унапређивањем билатералне сарадње на плану економије, академске размене и сарадње у оквиру министарстава одбране.

Шеф српске дипломатије позвао је министарку Аталу да посети Србију што је она са задовољством прихватила.

На самиту Франкофоније учествују делегације 80 земаља чланица и посматрача.
Дачић ће током посете разговарати с високим званичницима Франкофоније, генералном секретарком Микаел Жан, а осим тога предвиђени су и сусрети с бројним шефовима делегација земаља чланица и посматрача Франкофоније.

Иначе, земље те групе чине трећину чланица УН и све користе француски као национални, службени језик, језик међународне комуникације и као радни.

Србија је добила статус посматрача у Франкофонији на Самиту у Букурешту 2006. и ове године навршава 10 година успешне сарадње.

број коментара 0 пошаљи коментар