Орбан у посети Србији, заједничка седница две владе у Нишу

Владе Србије и Мађарске састаће се данас и сутра у Нишу, где ће одржати заједничку седницу. Премијер Србије биће домаћин током дводневне посете председника Владе Мађарске Виктора Орбана. Најављено је да ће мађарска делегација свечано бити дочекана на нишком аеродрому. За понедељак је предвиђен обилазак деонице Просек – Банцарево на источном краку Коридора 10, потом тет-а-тет сусрет двојице премијера и билатерални сусрети министара двеју влада. Следи заједничка седница владе, потписивање споразума и конференција за новинаре двојице премијера. Вучић и Орбан учествоваће и на Бизнис форуму у организацији Привредне коморе Србије.

Иако робна размена расте, Србија од северних комшијама два пута више увози него што извози. Из Владе поручују да ће заједничку седницу у граду на Нишави искористи да поспеше нове инвестиције и извоз. 

Робна размена Србије и Мађарске је милијарду и сто милиона евра. Извоз у суседну Мађарску је три одсто укупног српског извоза.

"У првих осам месеци ове године робна размена Србије и Мађарске пет одсто је већа него у истом периоду прошле године. А то је резултат отварања представништва наших фирми у Србији", напоменуо је министар спољњих послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Србија у Мађарску највише извози струју, електроопрему, приколице, ђубрива и пољопривредне производе. У Мађарској послује око педесетак српских фирми.

"Наша искуства су одлична и то говоре Асоцијације које су тамо формиране. Имају добру подршку мађарских власт, имају добру комуникацију са њиховим министарствима и на добар начин престављају интересе привреде и својих компанија", рекао је Ненад Ђурђевић, директор Сектора за економске односе са иностранством у ПКС.

Из мађарске владе је већ потврђено да ће ОТП банка у Нишу отворити регионални центар. А заједничка седница двеју влада требало би да донесе и нове послове у енергетском сектору кроз сарадњу електропривреда двеју земаља и фармацеутске индустрије. Мађарски инвеститори разматрају партнерства са нашим комуналним предузећима и отварање погона у српским слободним зонама.

"Заједничка седница у Нишу биће прилика да позовемо мађарске компаније да инвестирају у југ Србије што је један од разлога зашто је овај регон одабран за одржавање седнице", указао је министар привреде Горан Кнежевић.

"ИТ сектор је оно што се такође појављује као грана која са Мађарском нарочито има развој, а потребно је то додатно развити неким подстицајима што је влада припремила. И оно што је веома важно за обе стране и може да поспеши и економску сардању то су улагања у инфраструктуру, pре свега у отварање нових граничних прелаза", додао је Ђурђевић.

Биће отворена и два нова гранична прелаза. Oбе земље највише очекују од сарадње у саобраћајној инфераструктури. Са кинеским партнером већ се ради пројекат пруге Београд–Будипешта.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 0 Пошаљи коментар