Неколико минута и пет евра за улаз у зону Шенгена

Да бисмо путовали у земље Европске уније није нам потребна виза, али ускоро ћемо морати да подносимо онлајн пријаву и платимо пет евра. Увођење тзв. безбедносног система за свакога ко улази у зону Шенгена предложила је Европска комисија. Ако га усвоје Европски парламент и Савет, требало би да ступи на снагу 1. јануара 2020. године.

У Сегедин у куповину или у Беч на сахер торту – ускоро нећемо моћи без претходне најаве. Пунолетни ће морати да попуне онлајн захтев за путовање, који ће се плаћати пет евра.

Нови систем ће погодити грађане више од 60 земаља којима не треба виза за улазак у Унију, а међу њима је и Србија.

"То није поновно увођење виза, то је само регистрација и додатна безбедносна провера путника који желе да уђу на територију ЕУ и њених држава чланица", објашњава Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ.

Европска комисија је саопштила да ће се сваки захтев аутоматски обрадити и проверити у другим информационим системима ЕУ, базама података Европола и Интерпола, како би се утврдило да ли постоје оправдани разлози за издавање или одбијање одобрења за путовање.

Одговор не би требало да се чека дуже од неколико минута, а једном издата дозвола за улазак у шенгенску зону требало би да важи пет година. Зато европски званичници нови систем описују као лаган, брз, јефтин и ефикасан. Не крију ни то да га уводе због актуелних безбедносних претњи – тероризма и илегалних миграција. Једноставно, желе већу контролу спољних граница Уније.

"Ко, заправо, шета по њиховим улицама, ко су људи који су ту дошли послом, да се образују, туристички и са часним и добрим намерама, а ко евентуално од оних који прелазе границе представља опасност по безбедност грађана и државе која такве мере примењује", рекла је Драгојловићева.

Систем који жели да уведе ЕУ постоји и у Сједињеним Државама, које га наплаћују 14 долара, и у Канади, где је троструко јефтинији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво