Ђурић: Задржавамо право да Приштини одузмемо број

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Србија задржава право да повуче позивни број за географску област који је уступила привременим институцијама на Косову и Метохији на располагање.

"Уколико Приштина не буде поштовала одредбе споразума које се односе на слободан и несметан рад 'Телекома Србија' или располагање имовином, на шта су се први пут обавезали, Србија задржава право да повуче позивни број за географску област који је уступила привременим институцијама на КиМ на располагање", рекао је Ђурић за Политику.

Сматра да је споразумом из Брисела покрајинска власт признала српску државну телекомуникациону компанију као легалног оператера који ће своју мрежу са садашњих седам одсто проширити на четвртину покрајине, што ће омогућити да Срби јужно од Ибра после неколико година поново добију приступ фиксној и мобилној телефонији "Телекома Србија".

Ђурић је објаснио и да Србија од Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) као њен члан подноси захтев за позивни број и то је наш број.

Аустрија ће послати писмо којим обавестава ИТУ да су Београд и Приштина постигли договор о телекомуникацијама и обавестити о садржини тог договора.

"Србија као титулар тражи број и располаже бројем и он бива заведен као Косово * (звездица) - Резолуција 1244 СБУН", навео је Ђурић.

Истиче и да ће се из Београда и даље окретати за Приштину позивни број 038 за фиксну телефонију и сви позивни бројеви за покрајину тарифираће се као и сви други међуградски позиви унутар Србије.

"Грађани неће да бирају +383 када зову из било ког града Србије. Национална тарифа је јединствена за позиве у фиксној мрежи", истакао је Ђурић.

Према његовим речима, позивни број +383 користиће "само они који сада користе бројеве за Монако или Словенију", а што се тиче мобилне телефоније неће се окретати додатни позивни број, већ само бројеви 064 или 065.

Упитан шта ће бити за две године ако "Телеком" не остане оператер на Косову, Ђурић каже да ће "Телеком Србија" наставити да функционише као и до сада и после тог периода, јер има дозволу од Ратела за целу територију земље рачунајући и КиМ, а која је валидна наредних пет година.

Додао је и да ће "Телеком Србија" свакако конкурисати на тендеру, али је питање када ће то бити одржано.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво