Жигманов: Хрватска заједница у друштву и даље стигматизована

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов изјавио је у Суботици, поводом извештаја Европске комисије о напретку Србије, да је хрватска заједница још увек у друштву "стигматизована" и да према њој и даље постоје "снажне негативне представе и политике".

"За Хрвате у Србији посебно су важни делови извештаја који се односе на људска и мањинска права, неопходност интегрисања националних мањина у друштвени и политички живот Србије, јер смо још увек заједница која је у друштву стигматизована и према којој и даље постоје снажне негативне представе и политике", оценио је Томислав Жигманов у писаној изјави.

Жигманов је навео да, када је реч о билатералној сарадњи, такође постоји забринутост, јер се у извештају о напретку Србије спомиње да поједини међудржавни споразуми и даље чекају да буду спроведени и изразио наду да ће се односи између две државе кретати позитивним путем и да ће власти у Србији имплементирати наведене преузете обавезе.

"Посебно је забрињавајуће да се више од деценије не имплементира споразум о узајамној заштити мањина са Хрватском, чија се једна од кључних одредби односи и на осигуравање политичке заступљености Хрвата у Србији у представничким и извршним телима на локалном, покрајинском и републичком нивоу, као и њихово учешће у процесима доношења одлука", навео је Жигманов.

Додао је да не треба заборавити да су Хрвати у Србији заједница чија је матична домовина чланица Европске уније и да сарадња и активан дијалог државних са мањинским институцијама и организацијама у погледу интеграције Хрвата у српско друштво може бити од кључне помоћи Србији на њеном путу ка ЕУ.

Он је поздравио све позитивне кораке које Србија чини у процесу европских интеграција и додао да чланство у ЕУ мора и даље бити темељни политички циљ на којем Србија треба да гради своју будућност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи