Посланици не смеју да блокирају државу

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић оценила је да грађани Србије у будућности неће праштати народним посланицима уколико, следећи своје партикуларне страначке интересе, буду блокирали рад парламента, спречавали економски развој и европске интеграције земље.

Према њеним речима, процедурално редефинисање рада парламента биће омогућено изменама пословника, које ће уследити након што буде усвојен нови Закон о Скупштини Србије, који, према року предвиђеним Уставним законом за спровођење Устава, мора да се донесе до краја године.

Славица Ђукић-Дејановић је агенцији Танјуг, поводом примедби које је на рад српског парламента изнела Европска комисија, истакла да је за државу од пресудне важности да се изменама пословника и променом парламентарне културе посланика омогући нормалан рад парламента.

"Мислим да влада као главни предлагач највећег броја наших аката има добру радну атмосферу и да успева да реализује свој програм, битно је да ми у парламенту испратимо оно што нам влада достави", рекла је председница Скупштине Србије.

Славица Ђукић-Дејановић је истакла и да у другим европским парламентима посланици имају право да износе своје мишљење, али не и да чинећи то избегавају расправу по дневном реду и блокирају рад парламента.

"Њихови пословници никако не спречавају могућност да неко каже своје мишљење, али је недопустиво да стотину или двеста људи у једном парламенту каже једно исто мишљење на различите начине и да то буде наводно по повреди пословника разлог да се комплетан дан или највећи део дана не расправља оно што је на дневном реду", рекла је Славица Ђукић-Дејановић.

Oпсежна законодавна активност

Према њеним речима, Скупштину Србије очекује опсежна законодавна активност у три области: усклађивање српског правног система са европском легислативом, ратификација уговора о кредитима и доношење системских закона.

"Надам се да ћемо у наредном периоду, уз уважавање свих разлика које имамо, ми посланици успети да нађемо заједнички интерес за Србију, јер ми се чини да је свест наших грађана на таквом нивоу да нам они неће опростити ако будемо кочили развој Србије. Пре свега мислим на економски развој и на јачање државних и националних интереса и на пут ка европским интеграцијама", казала је председница парламента.

На утисак Брисела да је Скупштина Србије недовољно ефикасна, како је оценила, утиче и чињеница да је велики број закона на чијем усвајању парламент у овом тренутку ради требало да буду усвојен у претходном сазиву скупштине.

"Овај сазив парламента су сачекали закони који је требало да буду донети пре годину дана, и да тај корак уназад није направљен још раније, парламент не би био тако црна рупа, или црна тачка како то неки кажу да јесте", оценила је Славица Ђукић-Дејановић.

Нацрт годишњег извештаја Европска комисија о напретку Србије ка европским интеграцијама, који ће средином предстојеће седмице бити и званично представљен, повољан је за Србију будући да се у њему констатује да она, уколико испуни све услове, може добити статус кандидата за чланство у ЕУ током 2009. године.

Једна од примедби на рачун функционисaња институционалног система Србије односи се на недовољну ефикасност њеног парламента.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво