Постигнут споразум са Приштином о телекомуникацијама

Београд и Приштина постигли су споразум о телекомуникацијама који укључује и несметан рад "Телекома Србије" на Космету. На основу тог договора имовина "Телекома" преноси се на "МТС д.о.о", ћерку фирму "Телекома" на Косову и Метохији, потврђено РТС-у. Комплетна имовина “Телекома Србије“ је трајно заштићена, каже за РТС Марко Ђурић.

Споразум осигурава и троцифрени позивни број за географску област Косова и Метохије који ће затражити Србија, док ће позиви између места у централној Србији и оних на Косову и Метохији бити третирани као међуградски.

Директор Канцеларије за Косово и Метохији Марко Ђурић каже да је постигнут договор важан и да ће се позитивно одразити и на односе са Приштином и на односе са Европском унијом.

Гостујући у Дневнику РТС-а, навео је да је добро што Србија није прихватила постизање споразума који нису у интересу нашег народа и да је Србији у интересу да постиже споразуме који јесу.

"Овим договором о спровођењу споразума из 2013, односно 2015. о телекомуникацијама, комплетна имовина 'Телекома Србије' је сачувана, то се види и у саопштењу ЕУ", додаје Ђурић.

Ђурић истиче да се сва имовина преноси на "МТС д. о. о" на Косову и Метохији и да је званично власништво МТС-а "Телекома Србије".

"Имовина 'Телекома Србије' је званично трајно сачувана, као и базне станице и све друго. Они су хтели да отму нашу имовину, ми то нисмо прихватили, дошли смо до нечега што подразумева, и за медије је то важно - да део дигиталног спектра буде резервисан за медије на српском језику. Ово је важан договор, а сигурно ће се позитивно одразити и на наше односе са Приштином, а и ЕУ", објашњава Ђурић.

Каже да ће се и убудуће сигнал "Телекома Србије" хватати тамо где се и сада хвата, а да ће након две године бити расписан тендер за све мобилне оператере на целој територији Космета, где ће "Телеком Србије" такође учествовати. Додаје да фиксна телефонија важи за целу територију КиМ.

Прелазни период ће, објашњава, трајати до расписивања тендера.

"Приштина, односно Албанци и сада користе туђе позивне бројеве за Монако, за Словенију, не користе наш позивни број. Овим ће Србији бити додељен још један позивни број за географску област у оквиру Србије, у складу са Резолуцијом 1244. Грађани ће моћи нормално да позивају Приштину и Косовску Митровицу без икаквог позивног броја и додатног тарифирања", истиче Ђурић.

Додаје да ће се ресурси "Телекома Србије" чврсто "задржати у нашим рукама".

"Нико не може нешто против наше воље да уради. За наше грађане ради преко 200 људи и наставиће да ради, и то нико не може да заустави. Мења се то да Приштина губи право да врши било какво правно насиље над имовином 'Телекома Србије'. 'Телеком Србија' сада стиче и у приштинском систему право да званично и легално функционише на читавој територији", закључио је Ђурић.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво