Турски председник у Београду

Председници Турске и Србије Абдулах Гул и Борис Тадић изјавили у Београду да две земље имају најбоље односе у досадашњој историји и оценили да су односи достигли ниво стратешког партнерства. Представници влада Србије и Турске потписали пет међудржавних споразума.

Турски председник Абдулах Гул борави у првој званичној посети Београду где се састао са председником Србије Борисом Тадићем.

"Билатерални односи Србије и Турске су на највишем новоу у историји две државе и посета турског председника Абдулаха Гула отвара простор за даље продубљивање пријатељства и сарадње", изјавио након сусрета са Гулом председник Тадић.

"У прошлости смо имали много несугласица, али желимо да видимо нашу будућност у разумевању и пријатељству", рекао је Тадић после састанка с Гулом, и констатовао да су Турска и Србија незаобилазни чиниоци у решавању свих питања која су од интереса за регион.

У разговору с Гулом, чија је држава признала једнострано проглашену независност Косова, Тадић је поновио да Србија никада неће признати унилатерални чин Приштине, и да ће се правним и дипломатским средствима борити за очување свог суверенитета и територијалног интегритета.

"Неслагање око Косова и Метохије не сме да поремети наше односе и да допринесе урушавању наших односа", рекао је Тадић, истичући да се две државе међусобно подржавају у процесу европских интеграција.

Осим економије, која је била у фокусу разговора, двојица председника су се усредредила и на питање интеррелигијске сарадње, а председник Тадић је предложио изградњу културно-образовног исламског центра у близини Београда.

Гул је рекао да су турске комапаније веома заинтересоване за пројекте у Србији, као што је Коридор 10, јер се "Београд и Србија налазе на кључном месту на Балкану".

Докле год се Србија и Турска буду залагале за решавање истих проблема, биће мира на Балкану, казао је Гул, истичући да две земље имају односе засноване на пријатељству, али и безбедности.

Према његовим речима, иако немају заједничку границу, Србија и Турска једна другу доживљавају као суседе.

Гул је, такође, истакао важност споразума између две земље о смањењу такси, споразум о слободној трговини који ступа на снагу крајем године, као и неколико споразума који су данас потписани између две државе.

Представници влада Србије и Турске потписали су пет међудржавних споразума, у присуству шефова две државе - Бориса Тадића и Абдулаха Гула.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић потписао је споразум о техничкој и финансијској сарадњи, док је турски министар рада и социјалне политике Омер Динчер са министром економије Млађаном Динкићем потписао споразуме о економској и сарадњи у области инфраструктурних пројеката, а са министром за рад и социјалну политику Србије Расимом Љајићем споразуме о социјалној сигурности.

Споразум о сарадњи у области развоја саобраћајне и друге инфраструктуре на локалном, регионалном и националном нивоу подразумева повољне услове за финансирање тих пројеката.

Средства за изградњу путева делом ће обезбедити турска "Ексим банка", која ће финансирати 85 одсто вредности пројекта и обезбедити кредит од 30 милиона долара, а 15 одсто вредности пројекта биће финансиран из буџета Србије.

Споразум подразумева да турска страна ангажује извођача радова који је обавезан да ангажује подизвођаче радова у Србији, као и да у Србији набавља опрему и материјал.

Позив турским привредницима да улажу у Србију

Председници Тадић и Гул позвали су турске привреднике да инвестирају у Србију и тако искористе њен географски положај и све боље инфраструктурне погодности за пословање.

Отварајући српско-турски пословни форум у Београду, двојица председника су истакла да привредници до сада нису успевали да на прави начин реагују на развој политичких односа двеју земаља и изразили очекивање да ће упоредо са приближавањем Србије ЕУ и завршетком паневропских саобраћајних коридора расти и ниво турских инвестиција.

Тадић је истакао да инвестиције у Србију подразумевају најмање трошкове за извоз на страна тржишта и да посебне погодности за инвестирање постоје на правцу Коридора 10.

Председник Србије је нагласио да ће аутопут од Хоргоша до бугарске границе, којим сваке године пролазе десетине хиљада турских камиона, бити завршен до краја мандата садашње владе, и да ће упоредо са тим бити модернизован железнички Коридор 10.

Тадић је турске привреднике позвао и да инвестирају у изградњу аутопута од Београда ка црногорском приморју који ће бити трасиран кроз Санџак, чиме ће бити осигуран економски развој те регије и напредак бошњачке националне мањине.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво