Линта: Хрватска војска извршила етничко чишћење у РС

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осудио је, како каже, провокативну изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да је хрватска војска била ангажована на ослобађању територија БиХ од великосрпске агресије на челу са Слободаном Милошевићем, и истакао да је она у Републици Српској извршила масовно етничко чишћење Срба.

Хрватска војска заједно са Хрватским већем одбране у злочиначким операцијама "Маестрал" и "Јужни потез" окупирала је западне делове Републике Српске и том приликом извршила масовно етничко чишћење и бројна убиства Срба на подручју општина Дрвар, Шипово, Јајце, Босански Петровац, Кључ и Мркоњић град, навео је Линта у саопштењу.

Он поздравља одлуку МУП-а Републике Српске да подигне кривичне пријаве против 16 хрватских генерала, укључујући садашњег хрватског министра одбране Дамира Крстичевића, бившег министра одбране Анту Котромановића и Анту Готовину, који су одговорни за прогон 120.000 Срба и убиство више од 1.600 српских цивила и војника.

Тужилаштво и Суд БиХ имају шансу да покажу да ли су спремни да постану назависне и професионалне институције што претпоставља да се процесуирају сви ратни злочини који су се десили и над српским народом, наводи Линта.

Само једнак и објективан приступ у кажњавању свих ратних злочинаца и поштовање свих жртава без обзира на њихову националну и верску припадност може допринети јачању мира и стабилности у Босни и Херцеговини и региону Западног Балкана, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи