Шест година крајњи рок за пријем у ЕУ

Србија ће до 2014. године бити чланица Европске уније, поручио је у Истанбулу Потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и додао да је шест година најдужи рок који званични Београд и владе суседних земаља сматрају прихватљивим за улазак у ЕУ.

Потпредседник Ђелић је у говору на Светском економском форуму у Истанбулу такав став илустровао чињеницом да је регионални споразум Зоне слободне трговине у Централној Европи (ЦЕФТА), подручје са најбржим растом у Европи, пренето је на интернет страници Емпортал.

На првом Светском економском форуму о Европи и централној Азији, Ђелић представља напредак Србије на путу ка ЕУ и разговара о продубљивању билатералних односа са Турском.

Коментаришући најаву председника Европске комисије Жосе Мануела Бароза да би Србија већ у 2009. години могла да добије статус кандидата за пријем у ЕУ, Ђелић је истакао да је ова земља изврстан пример Унијине "меке моћи".

Промене у земљи учиниле су да "проевропско језгро постане доминантна и најснажнија домаћа политичка групација", оценио је Ђелић и додао да је земљама-чланицама најуспешније интеграције у свету потребна храброст када су у питању визне олакшице за Србију.

"Процес прикључења ЕУ може да траје годинама, али омогућавање слободе путовања је нешто што може да се промени за један дан и то људи могу одмах да осете", нагласио је Ђелић.

На Форуму у највећем турском граду, Ђелић се састао и са Жаком Бароом, потпредседником Европске Комисије који је потврдио да ће извештај ЕК о визној либерализацији бити позитиван за Србију и нагласио да за примену визне либерализације остаје важно питање испуњења политичких услова, то јест сарадња са Хашким трибуналом.

Током сусрета са водећим људима најмоћнијих турских компанија Коч, Доган, Сабанџи, Енка, као и турским министрима задуженим за економски сектор, било је речи и о изградњи Коридора 10 и турском укључивању у тај пројекат које би било од велике важности.

"Турске компаније су зантересоване да, осим у изградњи, учествују и у једном броју транспортних услуга које прате саобраћајнице", навео је Ђелић.

Представници водећих турских компанија исказали су интересовање за различите привредне гране у Србији, највише за улагање у производњу камиона, индустрију цемента и производњу гума.

Више турских компанија види интерес у улагању у енергетику, будући да Турска учествује у највећем енергетском пројекту у свету у Југоисточној Анадолији који треба да обезбеди производњу нових 50.000 мегавата електричне енергије.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво