Јасни услови за Еулекс

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да су јасни услови под којим је размештање Еулекса на Косову прихватљиво за званични Београд. Ту мисију мора да одобри Савет безбедности на основу резолуције 1244. Мора бити статусно неутрална и не сме да спроводи Ахтисаријев план.

Јасни су параметри који су прихватљиви за Београд истакао је, за РТС, министар Јеремић  и нагласио да било која цивилна мисија на Косову мора поштовати резолуцију 1244.

"На начин на који се понашао УНМИК, мора се понашати било ко други ко буде тај или део тог посла обављао", рекао је министар.

Јеремић је отпутовао у Њујорку пред седницу Савета Безбедности УН  (7. новембар) на којој ће бити представљен нови извештај о Косову генералног секретара УН Бан Ки Муна.

"Свако ко је у нашој јужној покрајни мора бити статусно неутралан, не сме бити тамо да спроводи одбачени план Мартија Ахтисарија и мора у потпуности  поштовати Резолуцију 1244", каже Јеремић.

Јеремић је истакао да "уколико реконфигурација буде учињена у складу са тим јасно изреченим принципима,  Београд је спреман да размотри могућност подршке таквој реконфигурацији".

Министар је указао на важност те реконфигурације  и договор који би евентуално могао бити постигнут у наредних неколико дана између Београда и УН око тзв. плана од шест тачака који је генерални секретар Бан Ки Мун представио председнику Тадићу у писму од 12. јуна.

Он се односи на гарантовани опстанак органа УН у српској јужној покрајини поготову тамо где је већинско српско становништво.

Уколико извештај генералног секретара буде такав да одговара нашим базичним интересима, односно очувању суверенитета и територијалног интегритета, бићемо спремни да га подржимо, рекао је Јеремић.

Српски министар је истакао да нико неће моћи да буде размештен у јужној покрајини уколико се на Савету Безбедности не постигне договор о статусној неутралности, што је потврдио и у разговору са представницима Руске Федерације.

Уколико извештај у СБ буде такав да на било који начин, макар и имплицитно, угрожава суверенитет и територијални интегритет Србије, Русија неће подржати извештај на Савету Безбедности, рекао је Јеремић.  

"Самим тим неће бити усвојен и неће бити легалног мандата за било кога на Косову осим УНМИКА предвиђеног резолуцијом 1244", закључио је Јеремић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи