Промена Устава, да ли је имунитет привилегија

Пре десет година проглашен је нови устав, први од успостављања Србије као самосталне државе. Нови устав је претходно 30. септембра једногласно усвојила Скупштина Србије, а потврђен је и на референдуму 28. и 29. октобра 2006. године. Од његовог усвајања трају полемике о томе да ли га и шта у њему треба мењати, посебно због европског пута Србије.

За сада се раде анализе измена у делу који се односи на правосуђе, а спомиње се и измена политичког система и броја посланика. У стручној јавности отворило се и увек занимљиво питање: Да ли они који обављају најодговорније државне послове треба да буду заштићенији од других грађана пред Уставом и законима и треба ли сузити или проширити обим имунитета који уживају.

Народни посланици, министри, премијер, председник државе, заштитник грађана, могу да избегну хапшење, суђење и затворску казну не само за изражено мишљење или неке незаконитости у послу већ, рецимо, и за саобраћајни прекршај, насиље у породици, чак и друга, тежа кривична дела.

Од тога може да их заштити имунитет током мандата. Зашто је то важно, наш саговорник објашњава на примеру народног посланика.

"Чак и тамо где се, попут Велике Британије, назива парламентарном привилегијом, нигде није зато што се имунитет схвата као једна врста гаранције да ће посланик говорити оно што треба да говори, а да се не боји да, уколико каже нешто што није смео да каже, против њега буде покренут поступак. Тај поступак може, замислите у држави која је мање правна а више политичка, бити и монтиран. Или да пређемо на терен ван парламента, шта ако је посланик оптужен произвољно за неко кривично дело које заиста није учинио, њему укину имунитет", каже проф. Владан Петров са Правног факултета у Београду.

Ризик да они који одлучују о укидању имунитета невине изложе тортури и срамоти, а криве заштите од одговорности, могао би бити смањен и уколико би се јасно одредило за која дела имунитет не може да постоји, уверени су поједини стручњаци.

"Сви они који би некога ставили под истрагу, а за то не би имали аргументе, онда би они морали кривично да одговарају. По мени, имунитет би требало да се укине за тешка кривична дела и за сва коруптивна дела. У Хонгконгу за коруптивна дела нико нема имунитет, значи ни посланици, ни министри, ни гувернер, ни заменик гувернера", каже проф. Чедомир Чупић са Факултета политичких наука у Београду.

Примање мита најчешћи је разлог због кога је судијама у Србији скидан имунитет, кажу у Високом савету судства. За разлику од осталих носилаца највиших јавних функција, судије, тужиоци и њихови заменици имају само имунитет везан за дужност коју обављају.

Драгомир Милојевић, председник Високог савета судства каже да лично не види разлог да се нешто проширује.

"Има тенденција и предлог у комисији за реформу правосуђа да ће се то изједначити. Имунитет за судије значи да је ослобођен кривичног гоњења за мишљење и глас приликом доношења одлуке, осим уколико се не ради о кривичном делу кршења закона од стране судија", рекао је Милојевић.

Упућени истичу да је препорука Венецијанске комисије да носиоци, пре свега политичких функција, у нестабилним демократијама треба да имају имунитет и за дела која немају везе са обављањем дужности, наравно само док им траје мандат.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво