Јовановић: ЛДП је за европску Србију

Председник Либерално демократске партије рекао је у Београду на трибини "Србија у Европи" поводом обележавања 11. годишњице странке да се ЛДП бори за модерну, европску и демократску Србију у ЕУ, као и за земљу у којој ће мир бити загарантован.

"Ми се морамо борити за модерну, европску, демократску Србију која је у ЕУ, која је сигурна и одржива, у којој је мир известан у мери у којој је известан у свету којем ми припадамо, а то је НАТО", рекао је Чедомир Јовановић окупљенима на трибини и додао да је то политичка платформа за изградњу будућности земље.

Јовановић је рекао да је будућност Србије на Западу, јер, како је навео, тамо су отишла деца из Србије и тамо ће одлазити уколико се у земљи нешто хитно не промени.

Навео је да се ЛДП "бори против деведесетих година", а не бори се против Русије, јер, како је рекао, "то би било бесмислено", истакавши да се интереси Србије не поклапају са руским и да Србија "не може ићи на ту страну".

Лидер либерала је казао да су и Србија, и они који је воде, под великим притисицима и оценио "страшним" то што се у Србији "планирала ликвидација" црногорског премијера.

Он је рекао да је обавеза ЛДП-а да се бори из све снаге против лидера Српске напредне странке и премијера Србије Александра Вучића онда када он греши.
Јовановић је казао да не жели да сарађује са онима који би да искористе његову енергију да би дошли на власт.

"Морамо да радимо са новим генерацијама које су око нас, њима није лако прићи. Они су одрасли у хаосу од 2000. године до данас. Морамо да покушамо да ојачамо везе оног дела друштва који ми представљамо и са Косовом, и са БиХ, и са Европом", рекао је Јовановић. 

Историчарка и чланица Политичког савета ЛДП-а Латинка Перовић рекла је да се ЛДП на политичкој сцени појавио када су се "оријентације добро оријентисале" у времену после режима Слободана Милошевића и да је за ЛДП било веома тешко да делује у земљи без демократске традиције.

"ЛДП је у малој и сиромашној земљи без демократске традиције деловала врло тешко, али је била значајна појава, била је знак да је интелектуално и морално здравље у Србији присутно", рекла је Латника Перовић.

Она је казала да су кампање које су вођене против те странке, "доводиле до криминализације ЛДП". 

Латинка Перовић је рекла да је ЛДП током година постојања имала успоне, који се огледају у истрајности у европској орјентацији, али имала је и падове који се повезују с победом СНС "која се појавила с програмом ЛДП-а" - људска права, тежња ка ЕУ, преговори с Бриселом.

"Та странка (СНС) заступа наше ставове (ЛДП). Било је рационално ставити на пробу СНС, не рећи одмах априори да ми не подржавамо оно што је наше. То је одговарало модерном европском схватању политике као низа комбинација", рекла је она.

По речима Латинке Перовић, важно је то што се на изборима априла ове године ЛДП вратила у Скупштину Србије, јер се тиме у парламент "вратио глас који је сачувао мало, квалификовано и захтевно" изборно тело.

Либерално демократска партија основана је у новембру 2005. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи