Састанци српског премијера у Риги

Премијер Србије разговарао је у Риги, у одвојеним сусретима, са премијером Бугарске Бојком Борисовим и са премијерком Пољске Беатом Маријом Шидло.

Александар Вучић је у главном граду Летоније разговарао са кинеским премијером Ли Кећангом, као и са другим колегама.

Премијер је са својим бугарским колегом Бојком Борисовим разговарао, како је саопштено, о односима двеју земаља, изградњи гасног интерконектора и званичној посети бугарског премијера Србији, током које би се састали и са представницима бугарске мањине.

Током сусрета, премијери Вучић и Борисов разговарали су и о изградњи инфраструктурних пројеката и завршетку ауто-пута Београд-Софија, који би повезали две земље и тиме омогућили бољу трговинску размену.

Тема данашњег сусрета двојице званичника била је и ситуација у региону, као и мигрантска криза и европски пут Србије.

Са председницом владе Пољске Беатом Маријом Шидло, премијер Вучић је разговарао о сарадњи Пољске и Србије са Кином, али и о билатералној сарадњи и инфраструктурним пројектима.

"„Србија је најважнији партнер Пољске у региону Западног Балкана", истакла је пољска премијерка, а премијер Вучић изразио наду да две земље могу да достигну трговинску размену од једне милијарде евра.

Шидло је додала да је успех пољско-српског форума доказ колико су односи две земље добри.

"Србија увек може да рачуна на нашу подршку у преговорима са ЕУ и надам се да ће тај процес брзо и успешно бити окончан“", истакла је Шидло и изразила уверење, како је саопштено, да две земље у економској сарадњи могу много више да постигну.

Позвала је премијера Вучића да следеће године посети Пољску, што је српски премијер прихватио.

Премијер Вучић изразио је наду да ће унапређење економске сарадње уследити врло брзо, с обзиром на велико интересовање пољских фирми да инвестирају у Србију.

"„Надам се да можемо да достигнемо трговинску размену од једне милијарде евра", истакао је премијер Вучић.

Пољску премијерку је обавестио о економским реформама које је српска влада спровела у последње две године.

Српски премијер је нагласио да Србија и Пољска немају отворених политичких питања и захвалио се на подршци Пољске европском путу Србије.

Додао је да се Србија залаже за стабилност Западног Балкана, јер је то најважнији услов за економски напредак региона.

Тема разговора била је и сарадња у области туризма, која до сада није била на задовољавајућем нивоу, мада постоји велико интересовање у обе земље.

"Од вас можемо да научимо много, поготово о економским реформама и напретку који сте постигли у последњих 10 година", нагласио је премијер Вучић.

Председница Владе Пољске похвалила је ангажовање Србије током мигрантске кризе, али и улогу Србије у заштити граница и очувању опште безбедности у Европи.

Председник српске владе разговарао је у Риги и са премијером Албаније Едијем Рамом.

Вучић борави у Риги где учествује на Петом самиту шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе, 5. и 6. новембра.

Премијер Вучић ће учествовати и на Пословном форуму, на коме ће бити размотрене могућности за унапређење сарадње између земаља Централне и Источне Европе и Кине, саопштила је Влада.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи