Војне вежбе на Балкану – НАТО у Црној Гори, Руси у Србији

Заједничка вишедневна вежба оружаних снага Србије, Русије и Белорусије "Словенско братство" почиње сутра на полигонима у Србији и траје до 14. новембра. Неколико стотина километара даље, у Црној Гори, одржава се још једна вежба. Њу спроводе земље НАТО-а и партнери Алијансе. Учествује и Србија. И просторна и временска близина вежби изазива много пажње овдашње и светске јавности.

Док НАТО, како тврди Москва, повећава офанзивни потенцијал на западним границама Русије и Белорусије, војске те две земље вежбају у Србији.

Војници Русије и Белорусије који су дошли у Србију на вежбу "Словенско братство" на аеродрому у Батајници дочекани су хлебом и сољу. Стигла су три "иљушина" са опремом, личним наоружањем, борбеним возилима, квадовима и падобранима.

"Доказаћемо да су ваздушно-десантне снаге Русије способне да у било којој тачки света и у било ком тренутку испуне задатке са оценом не нижом од врло добре или одличне", поручио је генерал-мајор Олег Олегович Пољгујев, заменик начелника Штаба ваздушно-десантних снага Оружаних снага Руске Федерације.

На аеродромима и полигонима, три војске са више од 200 руских, 50 белоруских и 450 припадника Војске Србије увежбаваће падобранске и хеликоптерске десанте, нападе на терористичке базе, извиђање употребом беспилотних летелица, санитетске евакуације...

"Циљ ове вежбе је да се подигне борбена и оперативна способност, пре свега у противтерористичким дејствима заједно са Војском Русије и Војском Белорусије", рекао је командант Специјалне бригаде Војске Србије Зоран Величковић.

Неколико стотина километара од војно неутралне Србије, традиционални партнер НАТО-а Црна Гора окупља други блок – 700 цивила и војника из 32 чланице НАТО-а и партнера показаће како се одговара на ванредне ситуације опремом коју једна земља има. Друштво ће им правити и 17 припадника Сектора за ванредне ситуације из Србије. Наоружања нема.

"Земља домаћин је увек одговорна и суверена. И она је та која треба да тражи помоћ. Чланица НАТО-а неће ићи нигде где није позвана. Ми вежбамо ситуацију где су биле поплаве које су погодиле Црну Гору и земље региона које учествују на вежби. Ми симулирамо ситуацију у којој је Црној Гори потребна помоћ и тражи је од земаља нашег центра. На пример, нација попут Србије одговара и долази да помогне", каже Стефано Сантомато из Евроатлантског центра НАТО-а за координацију у ванредним ситуацијама.

"Важан је интерес Црне Горе, НАТО-а, региона да уђе у НАТО и да шири на овом простору евроатлантске вредности које доприносе бољитку сваког од нас", каже потпредседник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Иако заказане доста раније, две временски и просторно паралелне вежбе привукле су пажњу и светских медија јер се догађају у атмосфери тензија између Русије и Запада, које су почеле од украјинске кризе, а данас због Сирије.

"И једна и друга страна су заинтересоване да остваре сфере утицаја, или барем да блокирају ривала у већем продору. Сваки потез који се повлачи на овом простору је неупоредиво осетљивији и тумачи се са мање толеранције и у Москви и у Вашингтону и Бриселу", каже спољнополитички коментатор Бошко Јакшић.

Србија званично сарађује са обе стране: Споразум о војнотехничкој сарадњи са Русијом потписала је 2013. године, а од 2006. је у програму Партнерство за мир. Од 24 вежбе које наша војска има годишње, две су са Русијом, а остале са земљама чланицама НАТО-а и ЕУ.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво