Вучић у Хамбургу: Радимо на расту, потребна тржишта

Премијер Александар Вучић је у разговору са градоначелником Хамбурга Олафом Шолцем рекао да радимо на економском расту и да су нам зато потребна добра тржишта, и знање и искуство страних партнера. Шолц је поздравио европски пут Србије и нагласио да је то добар предуслов за заинтересованост немачких инвеститора. У обраћању после састанка са Шолцем, Вучић је рекао да Србија очекује још немачких инвестиција.

Александар Вучић је Шолца обавестио о економским реформама које је Србија спровела и о раду на економском расту, а градоначелник Хамбурга је рекао да у северној Немачкој постоји озбиљна намера да се отвори тржишта рада за грађане Србије.

"Србија посвећује много пажње свим покрајинама Немачке. Дошли смо да разговарамо о свим важним темама и понуди коју Србија може да пружи", рекао је Вучић у разговору са градоначелником Хамбурга, другог града по величини у Немачкој, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

"Успели смо да заинтересујемо важне партнере из Баварске, Баден Виртенберга, Северне Рајне Вестфалије и Хесена, који су у првих седам месеци 2016. године учествовали у укупном извозу Србије у СР Немачку са 72 одсто.

У поређењу са поменуте четири покрајине, робна размена Србије са покрајином Хамбург веома је скромна: у периоду јануар–јул 2016. године износила је 32,1 милион евра, од чега се на наш извоз односи 14,3 милиона евра, а на наш увоз 17,9 милиона евра"“, изјавио је на почетку сусрета премијер Вучић.

Премијер је градоначелника Шолца обавестио о економским реформама које је Србија спровела у последње две године и о аранжману са Међународним монетарним фондом.

"„Радимо на економском расту и зато су нам потребна добра тржишта, али и знање и искуство страних партнера. Спровели смо озбиљне економске реформе и то нам је омогућило да напредујемо на 'Дуинг бизнис' листи са 91. на 47. место", истакао је премијер Вучић и додао да је Србија кључни фактор стабилности у региону.

Градоначелник Шолц је поздравио европски пут Србије и нагласио да је то добар предуслов за заинтересованост немачких инвеститора.

Како је рекао, у северној Немачкој постоји озбиљна намера да се отвори тржиште рада за грађане Србије.

"„Добра порука за инвеститоре би била да је Србија на сигурном европском путу и да могу да имају поверења у правни систем. Ово што ви радите је добар начин да их у то и убедите"“, рекао је Шолц.

Нагласио је да је веома срећан што је Србија на добром путу да постане део ЕУ, што ће, каже, осигурати мир и побољшати економске могућности.

Навео да је Србија на добром путу, да инвеститори из Европе и из Немачке добро послују у нашој земљи, да постоји добра сарадња, која може бити још боља у будућности.

Тема сусрета је била и "Лука Хамбург" (Хафен Хамбург), пројекат који је град Хамбург покренуо пре 15 година и који је донекле сличан "“Београду на води"”, наводи се у саопштењу.

У ужем смислу, “Хафен Сити” се простире на површини од око 157 хектара у центру Хамбурга, на локацији која је некада припадала луци, и представља највећи грађевински пројекат у центру града у Европи.

Радови би требало да трају до средине 2020. године.

Пројекат предвиђа изградњу стамбених објеката за 14.000 становника и пословних зграда за 45.000 запослених. Његова изградња најављена је 1997. године, а камен-темељац постављен је 20. јуна 2001. године.

На крају данашњег сусрета, премијер Вучић је упутио позив градоначелнику Хамбурга да посети Београд што ће, рекао је, Шолц и учинити после избора у тој земљи.

"Очекујемо још немачких инвестиција"

Премијер је у обраћању после састанка са градоначелником Хамбурга поручио да ће Србија наставити европски пут и изградњу правне државе и додатно јачати економију како би привукла више инвеститора.

Вучић је рекао да се нада да ће Србија и Немачка имати стабилне и добре односе у будућности и да ће Србија моћи да привуче још више немачких инвеститора.

"Урадићемо све што можемо да бисмо изградили најбоље односе с Хамбургом, са свим градовима у том немачком региону, јер само тај град има БДП много пута већи од Србије", навео је Вучић.

Премијер је рекао да је у разговору са градоначелником Хамбурга нагласио одлучност Србије да настави европски пут, додатно ојача економију и настави изградњу правне државе.

"То ћемо урадити и да бисмо привукли још инвеститора и бизнисмена из Немачке, да бисмо обезбедили сигурно економско окружење", рекао је Вучић и подсетио да је Србија међу десет земаља које су највише напредовале на светској "Дуинг бизнис" листи.

"Као премијер сам спреман да учим још од њега и не стидим се да то кажем. Задивљен сам гостопримством које су нам пружили Шолц и његов тим и захвални смо због тога што смо могли да научимо много од њега о развоју града", рекао је Вучић.

"Боримо се за највећу инвестицију до сада"

Вучић је новинарима, након састанака које је имао у Хамбургу, рекао да ћемо се борити за довођење једне велике компаније у Србију назначивши да се за то боре и Пољска, Словачка, Чешка и Мађарска – земље чланице ЕУ.

"Даћемо све од себе, борићемо се, за сада имамо 20 одсто шанси... Било је 13 земаља, а ми смо ушли у првих пет. Због тајности поступка не смемо говорити о каквој компанији је реч, али власник или власница те компаније је међу неколико најбогатијих људи у Немачкој", истакао је премијер.

Према његовим речима, уколико се то оствари, било би запослено минимум четири до пет хиљада радника.

Додао је да је реч о великом произвођачи аутомобила, али и компанији која ради и кугличне лежајеве и за железницу и друге области.

"Ја сам рекао да ћемо ми, шта год да они понуде, дати боље услове јер сматрам да би то било изванредно решење и за Крагујевац, Краљево, Лесковац – градове које смо понудили. Имамо велики број људи који су радили и у аутомобилској индустрији и у индустрији вагона и имамо добре капацитете, а они траже пре свега људске ресурсе, јер се ради о најмање четири до пет хиљада запослених – разговараћемо и даље", назначио је премијер.

Одговарајући на питања, Вучић је рекао да је до сада посетио четири немачке покрајине, Северну Рајну-Вестфалију, Хесен, Баварску и Баден-Виртемберг назначивши да су то четири региона са којима имамо најбоље односе и најбољу трговинску размену, док са Хамбургом немамо задовољавајуће ни економске, ни политичке односе.

Рекао је да је вечерас и скуп у Иберзеу, који називају "Дом милијардера", где су сви најважнији политичари и економисти гостовали, а модератор ће бити, како је рекао, један од најпознатијих новинара у Европи Михаел Марнес из Франфуртер алгемајне цајтунга.

"Неће бити лако на свако његово питање одговорити, али покушаћемо и даћемо све од себе да представимо Србију на добар начин, онако како Србија и јесте представљена, посебно њену будућност и да тражимо од тих људи да дођу у Србију", навео је премијер.

Вучић је рекао да очекује да раст потврди и ММФ, не на 2,7 одсто, него на 2,8 одсто ове године и да ће тај раст бити већи од три одсто у наредних четири-пет година, чиме Србија поставља темеље будућности, са чиме Немци могу да рачунају.

"Колики нам је губер, толико се пружамо"

Повећања плата су онолика колико смо зарадили, а они који обећавају паре на поклон су неодговорни људи, рекао је премијер.

Одговарајући на питања новинара како коментарише да има оних који нису задовољни најављеним повећањем плата, Вучић је рекао да нема ништа против тога да људи кажу да нечим нису задовољни, али да онда нађу некога ко ће им дати више, "само да им држава не банкротира за годину или две".

"Ми дајемо колико можемо и колико смо зарадили", рекао је Вучић.

Питао је да ли се неко у јавном сектору запитао да ли је зарадио тих од три до десет одсто више, и да ли баш раде 40-50 сати недељно или је то мало мање.

"Ми нисмо зарадили више. Када будемо зарадили више, онда ћемо моћи да исплатимо више. Људи морају да разумеју, онолико колико зарадимо, толико ћемо моћи да исплатимо", рекао је Вучић.

Према његовим речима, повећање од пет до шест и по одсто је огромно повећање у односу на инфлацију од један одсто.

"И све ће нам друго ићи преко тих један одсто, за толико процената ће нам бити бољи животни стандард. Само када дајете 5.000 или 6.000 динара пензије, то је више од два досто више у односу на просечну пензију за ову годину, и то сваког месеца, плус оно што ће ићи повећање", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да зна да то није довољно, али да је боље за два или три одсто, а следеће године можда и за четири или пет одсто.

"То је онда много боље, али толико смо зарадили. Имамо 1.780.000 пензионера, што је добро и хвала богу живе све дуже, али је трошак државе све већи, неко то мора да заради. Онолико колики нам је губер, толико можемо да се пружимо", рекао је Вучић.

Додао је да је раније било оних који су се договарали о повећању на основу коалиционих споразума, али да је данас другачије.

"Селе две партије и договориле се, а ми преговарамо по шест месеци са ММФ-ом. Нико никакву партију овде не пита ништа. То је огромна разлика, али то је цена да постанете нормална земља, уређена и просперитетна", закључио је Вучић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво