Напад на новинаре кривично дело

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић изјавио је да је министарство у првих 100 дана рада усвојило Нацрт стратегије за унапређење положаја Рома и завршило радну верзију закона о националним саветима националних мањина.

Чиплић је на конференцији за новинаре поводом 100 дана рада тог министарства најавио скори завршетак и радне верзије закона о дискриминацији и да ће се ускоро на јавној расправи наћи и Нацрт закона о признавању правног субјективитета.

Нагласивши да се правни поредак у домену мањинских права поправља, посебно у напорима на укључивању Рома у друштво, министар је казао да су већ заживели мобилни домови здравља у ромским насељима у Београду, Новом Саду и Нишу.

"Циљ је да се Ромима из нехигијенских насеља пружи иста елементарна здравствена заштита коју сви грађани добијају у домовима здравља", казао је Чиплић.

У Србији постоји око 600 ромских насеља у којима живи око 300.000 људи.

Министар за људска и мањинска права је најавио да ће следеће недеље почети и јавна расправа о Нацрту националне стратегије за унапређење положаја Рома.

Чиплић је рекао и да ће током новембра почети јавна расправа о закону о признавању правног субјективитета који је важан за "правно невидљиве" социјалне групе, а посебно Роме.

"Доношењем овог закона имаћемо могућност да процедуралним пречицама Роми, али не само они него сви грађани који су правно невидљиви за државу дођу до социјалне здравствене, пензијске и сваке друге врсте заштите", казао је министар за људска и мањинска права.

Напад на медијске посленике кривично дело

С обзиром на све учесталије нападе на посланике јавне речи, један од приоритета Министарства за људска и мањинска права била је и правна заштита новинара, казао је Чиплић.

Чиплић је и рекао да је у разговору са представницима медија закључено да би најбољи модел заштите новинара и сниматеља док су на задатку био допуна кривичног законодавства којом би се напад на представнике медија третирао као посебно кривично дело и напад на службено лице.

"Верујемо да ће само издвајање кривичног дела имати превентивни ефекат и смањити учесталост напада на представнике медија", рекао је Чиплић.

"Договорена је појачана кривично правна заштита која предвиђа увођење посебног кривичног дела - напад на новинара на дужности", рекао је министар.

Министар за људска и мањинска права оценио да је само формирање посебног Министарства за људска и мањинска права имало позитиван ефекат у међународној заједници, јер је показало да Србија жели да се на озбиљан начин бави том проблематиком.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи