Вучић и Могерини: Неопходно применити споразум из Брисела у што краћем року

Председник Владе Србије Александар Вучић и висока представница за спољну политику и безбедност Европске уније Федерика Могерини сагласили су се да је неопходно у најкраћем року имплементирати споразуме које су Београд и Приштина постигли у Бриселу.

У телефонском разговору Александра Вучића и Федерике Могерини констатовано је да имплементација споразума у Бриселу представља основни услов за наставак дијалога и по другим важним темама.

Премијер Вучић и Могеринијева су се сагласили и да је наставак европског пута Србије од суштинског значаја не само за политичку већ и за економску будућност Србије.

Из Европске службе за спољне послове је саопштено да су се "сагласили да је неопходна брза примена свих постигнутих договора Београда и Приштине, зарад добробити народа. Истовремено они деле и мишљење да је успешан наставак дијалога неопходан за цео регион".

Премијер Вучић је разговор са Могеринијевом најавио раније данас, након што је Приштина испоставила услове које Србија мора да испуни да би дијалог Београда и Приштине у Бриселу био настављен.

Вучић је тада рекао да неко у Приштини не жели да чује, "а камоли да разуме нашу аргументацију да је Србија опредељена за дијалог и за постизање компромиса". Поруке из Приштине су, према његовим речима, потпуно невероватне и показују да неко тамо не жели дијалог.

У међувремену је у Европској комисији речено да дијалог Београда и Приштине "никада није био, нити ће бити заснован на ултиматуму".

У дипломатским круговима кажу да је Едита Тахири највероватније представила документ из 2014, те да на дневни ред долазе само теме које су прихватиле обе стране, јавља дописник РТС-а.

Тахиријева је данас рекла да нових услова нема, али да "постоји поглавље 35 у којем су наведени захтеви које Србија мора да испуни".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво