Вучић: Не могу страни амбасадори одређивати председничког кандидата

Премијер Александар Вучић је у парламенту рекао да ће наредних дана бити донета одлука о једнократној помоћи пензионерима. Вучић је поручио да страни амбасадори не могу одређивати ко ће бити председнички кандидат. Узимање оперативних обрада Управе криминалистичке полиције трајало је до друге половине 2015, навео је Вучић, одговарајући на питања посланика.

Александар Вучић је истакао да, осим политичких, регионалних и евентуалних проблема на путу евроинтеграција, не види никакав значајнији проблем који би зауставио развој Србије.

Одговарајући на питања посланика у парламенту, премијер је рекао да је у Србији појачано деловање различитих страних обавештајних служби, али да грађани могу да буду мирни, јер српске безбедносне и сигурносне службе добро обављају свој посао.

"Увек ћемо заштитити своју земљу" рекао је Вучић, одговарајући на питања посланика.

Вучић је рекао да за сада, сем изазова у политичкој и регионалној, и у евентуално са тим повезаној европској перспективи, не види значајније изазове који би могли да буду велика препрека на путу економског опоравка и развоја Србије.

"Не могу да говорим о именима људи који су под истрагом", рекао је Вучић поводом догађаја у Црној Гори и оптужби за тероризам, додајући да се у том случају Влада Србије понела одговорно, не желећи да се меша у изборни процес у Црној Гори.

Вучић је рекао да је посланик Нове странке Зоран Живковић у свом питању "побркао" ствари када је реч о шпијунима и спреченом убиству премијера суседне државе.

"Нисам рекао да смо спречили убиство премијера било које земље, па ни Црне Горе. Рекао сам да имамо недвосмислене доказе да су одређене групе и лица пратили кретање премијера. То је нешто до чега смо дошли, не желећи да се мешамо у изборни процес у Црној Гори. Мислим да смо се понашали одговорно и озбиљно, као држава, влада чијим партијама учесницама такав след догађаја нису доносили предност или поене – већ на озбиљан и одговоран начин", навео је Вучић.

Шпијуни су, како је поручио, нешто друго.

Вучић је истакао да је узимање оперативних обрада УКП-а трајало до друге половине 2015. године.

"Све што смо ми радили имале су поједине стране службе пре него што би то долазило у другу фазу преткривичног или кривичног поступка. То је била велика опасност. Мислимо да се то данас не догађа", рекао је премијер.

Вучић је истакао да је уверен у то да су надлежне власти успеле да спрече давање тих података, и да је држава дала све од себе да покаже да смо суверена и независна земља, да штитимо уставни поредак и да је држава у стању да се супротстави нелегалном противзаконитом деловању најмоћнијих служби којима управљају највеће светске силе.

"Одлучни смо да штитимо своју земљу, слободу и Устав, као највиши закон", поручио је Вучић.

Такође је рекао да не зна како је Живковић дошао до приче о хеликоптеру, и да неће избегавати да одговори на питања, јер то показује зашто "многи од вас имају" тако лоше резултате, јер људи у Србији нису глупи.

Одговарајући на питање Живковића, рекао је да не слуша стране амбасадоре, већ да воли да чује само вољу народа и грађана.

"И не би требало да ви говорите о утицају амбасадора, јер у ваше је време кружила 'сага' о вама и Небојши Човићу, коме је забрањено да буде премијер, као и о томе шта су радили амбасадори Крофорд, Монтгомери и други", рекао је Вучић.

"Грађани виде да ли неко води слободарску политику, независну, као и ко не дозвољава да му неки амбасадори диктирају ко ће бити председнички кандидати", рекао је Вучић. 

На питање о поступку у случају одавања података УКП-а, Вучић је рекао да је све обављено у складу са законом о БИА, приметивши да је много важније да је прекинута једна пракса у којој је било нормално и разумљиво и прихватљиво да поједине стране службе добијају акте пре него што их добију тужиоци и правосудни органи.

"На тај начин се најбрутанилније утиче и меша у ствари једне државе. То није питање ограниченог сувернитета ЕУ, на шта добровољно пристајете чланством, а ми на то нисмо пристали", нагласио је Вучић.

На опаске Живковића да су економски резултати владе "само празна прича", Вучић је узвратио речима: "Хајде да сменимо Кристин Лагард, па да поставимо вас, јер се боље разумете у економију".

Вучић је иначе рекао да ће после следећег повећања плата у јавном сектору поједини запослени имати веће плате него икада, и одбацио критике да влада износи лажне статистике о економском опоравку земље.

Наводећи да влада на пристојан и добар начин решава проблеме грађана, Вучић је у парламенту, а као одговор на питања Зорана Живковића, рекао је да није лако, да неће бити лако ни за две године, али да ће се живети неупоредиво боље јер је држава на путу излечења и стварања нормалне и развијене земље.

Вучић је одбацио критике да је влада "пуна само лепих прича", наводећи да званичници Светске банке, Међународног монетарног фонда, говоре добро о Србији, а да о претходним владама нису имали ништа добро да кажу.

Премијер је подсетио да је Србија за две године на "Дуинг бизнис" листи Светске банке поправила позицију и са 91. дошла на 47. место, те да је незапосленост смањена са 26 одсто на 15 одсто, а да ће до краја мандата бити спуштена на 12 одсто.

"Стање јавног дуга није идеално, али га спуштамо"

Јавни дуг Србије никада више неће прећи 75 одсто, поручио је премијер Александар Вучић и навео да је он крајем септембра био на 70,8 процената БДП-а.

Вучић је критиковао неке невладине организације које пласирају информације према којима смо земља с највећим ризиком од сиромаштва.

"До тог закључка није дошла Светска банка, није ММФ, није ЕБРД... Само су неке НВО нашле да смо ми земља с највећим ризиком од сиромаштва", нагласио је премијер.

„Стање јавног дуга није идеално данас, али ћемо га много брже спустити испод 60 одсто, на ниво Мастрихта", рекао је обраћајући се посланицима у Скупштини Србије.

На питање посланице Дубравке Филиповски из Нове Србије, у вези са кредитом Уједињених арапских Емирата, рекао је да је узета милијарда долара са два одсто камате, те да је кредит намењен подстицању раста.

Уговор је потписан, додао је, а узимаће се по 200 милиона долара када то буде потребно.

"Имамо раст од 2,8 одсто, што значи да је држава направила милијарду евра у роби, услугама више него прошле године. Када узмете 200 милиона и користите их за додатни раст, тиме се не повећава јавни дуг већ их користите пре свега за инфраструктурне пројекте и развој привреде", рекао је Вучић.

Са Светском банком се разговара како бисмо наше камате спустили са 3,2 на испод три одсто, навео је премијер, додајући да су нам сви параметри добри, те да је зато важно стрпљење људи.

"Пензиони фонд 'тек прорадио', наредних дана о једнократној помоћи"

На питање када ће држава да врати плате и пензије на претходни ниво, Вучић је одговорио да пензиони фонд тек сада почиње поново да постоји.

"Давали сте оно што нисмо имали, што нисмо зарадили, и тиме сте узимали од наше деце, наше будућности", рекао је Вучић и одговорио да држава нема шта да враћа, јер је, напротив, "урадила нешто да би људи имали".

У пензионом фонду, приметио је, раније власти нису оставиле довољно пара да се исплаћују пензије.

"Оставили сте нам новца за 42 одсто исплате пензија, а 58 одсто смо из буџета плаћали. Ми данас успевамо да зарадимо више и исплаћујемо од 38 до 39 одсто из буџета, а остатак из пензионог фонда", појаснио је Вучић, додајући да Влада тек данас прави пензиони фонд.

"Данас пензиони фонд почиње поново да постоји, за разлику од оног периода када смо дошли на чело владе", поручио је, уз опаску да не би, да је настављено да се ради као раније, било ни за плате ни за пензије, јер бисмо ушли у потпуно банкротство у које се срљало, како је рекао, геометријском прогресијом.

Вучић је најавио да ће наредних дана бити донета одлука о једнократној помоћи пензионерима.

"Планирамо да наредних дана донесемо једнократно плаћање, да људи могу лакше и лепше да проведу славе, Арханђела Михаила, Светог Николу, Нову годину, Божић", рекао је Вучић у парламенту и подсетио да држава на време, без дана кашњења, исплаћује пензије за 1.780.000 пензионера.

Вучић је рекао да ће држава мало, колико може, повећавати пензије и плате у јавном сектору и подсетио да је минимална зарада повећана за осам одсто.

Изјавио је да разуме да бивша власт не мора ништа добро да каже о влади, али да просто постоје неке чињенице које се не дирају, а то су бројеви.

Вучић је рекао да ти бројеви показују да је пад од 3,6 одсто затечен, а да је сада, упркос мерама фискалне консолидације, забележен раст од 2,8, а догодине ће бити плус 3,6 одсто.

Упитао је како неко може да га убеди да је минус од 3,6 одсто бољи него плус од 3,6 одсто и навео да ће просечна плата у Србији у јануару, фебруару, бити око 420 евра.

Како је рекао, повећан је минималац, те ће 360.000 људи имати веће плате углавном у приватном сектору, додавши да ће бити повећања и у јавном.

Вучић је рекао да су бројке понекад варљиве, одговарајући на тврдње посланика СДС-НПС Марка Ђуришића да су стране инвестиције од 2008. до 2011. биле далеко веће него након 2012. године.

"То је зато што се у њих убрајала и продаја 'Делте' 'Делезу' за 1,3 милијарде евра, што је у тој несрећној години приказано као инвестиција, а порез при томе кипарски", навео је Вучић.

Такође, додао је, раније су власти приказале као добру инвестицију и продају НИС-а, приметивши да је тиме "све распродато", а да је њему остало да некоме покуша да прода "Ресавицу".

Насупрот томе, додао је, "ми смо успели да направимо нормалнију државу и да дођемо до две милијарде евра инвестиција без иједне продаје".

"Не бих се хвалио инвестицијом да смо продали Телеком. То што дође од аеродрома одвојићу од инвестиција. Праве инвестиције су гринфилд и браунфилд улагања", објаснио је, нагласивши да код њега економија не уноси песимизам и црне слутње, као што то чини проблем с Косовом.

Иначе, на питање Марковића о томе када ће наше железнице бити попут европских, рекао је да то неће бити скоро, али је додао да већ данас постоје прве деонице на којима је модернизована железница, попут деонице од Београда до Вршца, на којој се, како је навео, сада стиже брже возом него аутомобилом.

Констатовао је да стање у железници није идеално, али држава ради на Коридору 10, на прузи Београд–Ниш, која је за нас најважнија за путнички и теретни саобраћај.

Одговарајући на питање припремамо ли се за увођење дуалног образовања, премијер је рекао да на томе раде домаће и стране компаније, додавши да тренутно више зарађују занатлије од доктора наука, јер тако диктира тржиште.

"Идемо у ЕУ, нећемо уводити санкције Русији"

Одговарајући на питање посланика ЛДП-а Ненада Милића о позицији Србије и о њеној неутралности, Вучић је нагласио да нова поглавља нису отворена искључиво због дијалога с Приштином, да није тачно да су поглавља отворена због неусаглашавања спољне политике са Европском унијом.

"Отворено кажем да је разлог имплементација споразума са Приштином", рекао је Вучић, оценивши да смо у веома тешкој позицији јер су 22 од 27, односно 23 од 28 земаља, у зависности од тога да ли се убраја и Велика Британија, признале независност Косова.

"Ма колико говоре да су статусно неутралне, зна се у ком смеру иду ствари", додао је Вучић.

Влада је, како је рекао, "притиснута од неких да напусти европски пут", што је неодговорно, али Србија, поновио је, јесте на европском путу и остаће на њему.

Рекао је да га брине ситуација у вези са дијалогом, јер се ствари усложњавају и све су компликованије, никако лакше.

"И за то није крив министар спољних послова (којег је поменуо Милић) већ ја, јер сам рекао да се Србија налази на европском путу све док сам ја председник владе и чинићу све да тако наставимо, не због ЕУ већ због наше земље, јер желимо да се мењамо, јер желимо да припадамо таквом типу друштва каква је Европа".

"И став о томе да нећемо уводити санкције Русији остаје непромењен", додао је, "јер не би било фер."

"Као земља немамо ни разлога, ни интереса за тим, а не би било фер ни према пријатељском руском народу, јер ми није познато да су нам нанели неко велико зло", рекао је Вучић, додајући да то "није позиција балансирања јер не идемо у евроазијски савез, већ у ЕУ". Вучић је додао да је наша позиција јасна, те да молимо партнере у ЕУ да разумеју наш однос према Руској федерацији и народу, нашим традиционалним пријатељима.

"Искрено, ко би од вас žживео у Глоговцу?"

У оквиру дискусије о Косову, Вучић је упитао посланике да ли би ико од њих ишао да живи у Глоговцу, Сувој Реци или у Штимљу.

Поручио је да ситуацију на Косову и Метохији морамо да сагледамо реално, да исто тако поставимо циљеве, те нам остаје да видимо шта можемо да остваримо за људе који тамо живе.

"Тачно је да Србије нема онолико колико бисмо волели на том делу наше територије", рекао је Вучић одговарајући на посланичка питања, али је истовремено нагласио да сви морамо да будемо искрени.

"Обишао сам места на КиМ на која није ишло 99,99 одсто Срба. Али тамо не бих живео и ни ви не бисте – ни ви нити било ко други у овој сали", нагласио је премијер, оценивши да су корени онога што се дешава на КиМ још из времена Призренске лиге.

"Треба зато све да сагледамо реално и да видимо шта можемо да урадимо да бисмо бринули о нашем народу, његовој сигурности, економског просперитету..." Поручио је премијер, додајући да при томе не сме да нам буде мантра "Косово је срце Србије – живело не знам шта – те Албанце треба протерати, склонити", јер су то, како је рекао, глупости.

Напротив, додао је да наша нова политика мора бити одговорно понашање према сопственој земљи, и објаснио да то значи да економијом и робом морамо да будемо најприсутнији и у Приштини и у Призрену и у Пећи.

Споменуо је и игре око "црногорске демаркације", рекавши да је суштина да не добију визну либерализацију, јер би тако 300.000 њих (од милион и по Албанаца, колико их, каже, живи на КиМ) отишло са Косова.

Спреман је, како истиче, и за затворену седницу парламента како би посланике упознао и са другим дешавањима, "али где да се то појави сутра у новинама", закључивши да је политика коју Влада води на Косову оцењена тиме што је СНС добио више од 60 одсто гласова, уз поруку да је уверен да ћемо моћи да отворимо дијалог и о тим питањима која ће значити економски развој.

Полемика Драгана Марковића и Саше Радуловића

Поподневно заседање српског парламента протекло је у прилично "гласној" атмосфери, са честим аплаузом посланика Покрета "Доста је било", који су "поздрављали" речи представника владајуће већине, а посебно премијера.

"Ви што стојите, непристојно се смејете и добацујете и бесмисленим аплаузима прекидате, слободно седите и немојте да вичете", обратио им се премијер Вучић, а председница парламента Маја Гојковић је додала: "Можете и да играте, али само мало тише".

А у наставку је Вучић, говорећи о томе какав је "јунак" лидер Покрета ДЈБ Саша Радуловић, рекао да би њему најбољи саговорник била Славица Ђукић Дејановић, јер, како је приметио, "једино она може да то уради, а тема није демографија, верујте ми".

На примедбе из сале да пролази време и да неки посланици неће моћи да поставе питање представницима владе, Гојковићева је рекла да је то питање за "ону посланичку групу која је од седнице направила шоу Бенија Хила".

Последњи сат седнице, која је трајала нешто дуже од три сата, колико је предвиђено Пословником, обележила је и "полемика" председника Јединствене Србије Драгана Марковића и Радуловића.

Марковић је, наиме, говорио о отварању нових фабрика, наводећи да његова партија неће подржати владу ако буде водила политику претходних, које су, на пример, новац од приватизације Мобтела трошиле на плате, а не на нове фабрике и инвестиције.

Након што је Радуловић добацио из скупштинске клупе, Марковић му је поручио да је упропастио све фабрике док је био стечајни управник.

"Ти који добацујеш, упропастио си све фабрике док си био стечајни управник, а хвалио си се да си их извео из стечаја тако што си продавао машине и некретнине", рекао је Марковић.

То је изазвало смех посланика у скупштинској сали, па је Радуловић устао са свог места у скупштинској сали и накратко поразговарао са Марковићем.

Где је срце политичара и цитирање Дучића и Наполеона

Реагујући на добацивања "из клупа", Вучић је цитирао речи Јована Дучића да су „људи који мрзе најпре глупани, затим кукавице, а никада хероји".

Рекао је да је Дучић био у праву, уз опаску да сви који желе да мрзе то могу и да наставе, а да ће им одговарати само аргументима.

"Тражили сте, из опозиције, да дођем и одговарам на питања, да се понашам у складу с Пословником, који сте ви усвојили, и сада вам ни то не одговара", додао је премијер.

Реплицирао је посланик Нове странке Зоран Живковић, оценом да је премијер тај који показује мржњу, а да је он нема и ни према коме је не показује, додавши да "Вучић код њега евентуално може да изазове презир".

На питање Живковића какво му је здравље и како се осећа, Вучић је рекао да ће одговорити и на то "примитивно и простачко питање, које часни људи не би дозволиили себи да поставе".

"Они који су одушевљено аплаудирали показују да су још гори од простака и примитиваца који су то радили", рекао је Вучић, који је навео да грађани Србије одмах препознају примитивизам и простаклук.

Како је приметио, нервоза коју исказују поједини посланици је уследила јер је синоћ завршено велико омнибус истраживање у којем највећи пад бележе "они који највише мрзе".

Додао је да неким посланицима покушаји да од парламента направе циркус и забавни парк, неће поћи за руком.

А што се здравља тиче, "здрав сам, добро се осећам, не жалим се, има сигурно и физички здравијих од мене", рекао је премијер, цитирајући Наполеона: "Срце једног државника и политичара треба да буде у глави".

"Што се моје главе тиче, она је сигурно добро, хвала на питању, трудићу се да тако и остане", закључио је полемику премијер.

У парламенту су били и министри, а за седницу је владало велико интересовање медијa.

Сваког последњег четвртка у месецу посланици имају могућност да директно постављају питања премијеру и министрима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво