Вучић: Разговараћу са Могеринијевом, неко у Приштини жели унижавање Србије

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да сумња да је Приштина самостално испоставила најновије услове за наставак дијалога у Бриселу, што, како је рекао, не доприноси решавању проблема, већ додатно уноси ватру. Зато ће, најавио је, данас разговарати са високом представницом Федериком Могерини, а биће одржана и седница Владе на ту тему.

Александар Вучић је рекао да неко у Приштини не жели да чује, "а камоли да разуме нашу аргументацију да је Србија опредељена за дијалог и за постизање компромиса".

Поруке из Приштине су, према његовим речима, потпуно невероватне и показују да неко тамо не жели дијалог.

"Неко у Приштини жели унижавање Србије и не жели да чује, а камоли да разуме нашу аргументацију", рекао је премијер Вучић новинарима после отварања конференције о заштити узбуњивача.

Указао је на то да су се и до сада из Приштине могле чути разне бесмислице, али и поновио да сматра да су добри односи са Албанцима кључни за напредак свих односа на Балкану.

"Плашим се да овакве изјаве, за које сумњам да су самостално дате, не доприносе решавању проблема, већ да су додатно унеле ватру", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће видети и да ли можда Могеринијева има нешто нама да замери.

"Да ли ће и како Брисел реаговати, мислим да је и позив на иницијативу Могеринијеве, видећу, можда она има нешто нама да замери, не бих искључио ту могућност. Ја њима немам шта да замерим, само желим да ми кажу имамо ли дијалог или га немамо, да ми кажу да ли се Србија понашала на такав начин или није, а ја мислим да није", рекао је премијер.

Како је рекао, и сам би имао шта и нама да замери и да каже да нисмо идеални, али мисли да ће се "и она сагласити да наше изјаве и њихове изјаве, без обзира на све, нису упоредиве".

Вучић је оценио да поруке из Приштине показују да неко тамо не жели дијалог, и додао да ће се о томе разговарати данас на седници Владе Србије.

Истакао је да се све дешава у моменту када у економији нема проблема, да није сјајно, али је боље и биће још боље, када смо напредовали на "Дуинг бизнис" листи, када имамо раст од 2,8 одсто ове године (а следеће ћемо имати 3,5), када имамо суфицит на данашњи дан... Стога се, додао је, "добро осећају" сви други проблеми, политичко-безбедносни, а не више економски.

"Немам страх, али имам бригу", рекао је Вучић у одговору на новинарско питање прецизирајући да такве ситуације могу да учине да инвеститори презају да дођу у неке земље.

"Желимо да наставимо разговоре, идемо ка миру и све се надам да нико не жели дестабилизацију прилика на Балкану, али све што се дешава не говори у прилог мојим надањима", рекао је премијер.

Навео је да неће дозволити да ико баци камен на Србију а да не буде одговорено, али и додао да се неће ни јуначити "туђим телима и новцем".

"Али знам да је наш посао да сачувамо мир", поручио је Вучић.

Увек смо спремни да разговарамо, ми услове немамо, али не под условима у којима смо ми потпуно понижени, у којима, у ствари, нема разговора, рекао је Вучић.

"То је суштина. Не можете да идете и желите дијалог, а да постављате услове. Онда то није дијалог, онда, у ствари, не желите да чујете другу страну, то је онда начин на који желите да ваша воља буде проведена до краја", рекао је Вучић и навео да дијалог није да нечија воља буде спроведена до краја, већ је резултат компромиса.

На питање да ли ће то поручити Могеринијевој, Вучић је навео да њу поштује, али да увек на децидиран, отворен, јасан и недвосмислен начин исноси ставове Србије.

"Мислим да грађани то знају и да о том питању нема потребе за бригу", поручио је Вучић.

О цурењу информација

Премијер Александар Вучић изјавио је да из полиције не "цуре" информације о "шпијунској афери" и "случају Дикић", те да оно што пишу новине у вези са тим случајевима није истина.

"Јесте ли се питали да ли је то истина или није? Ја сам прочитао информације које су потпуно неистините. Не цуре информације, већ неко напише шта жели, тоталне дезинформације", објаснио је Вучић.

Неистинама се, рекао је премијер, купује медијски простор и надају се политичкој подршци, али то ћемо покушати да зауставимо акцијама пре Нове године.

Упитан о "цурењу" информација, премијер Вучић каже да је разлог томе то што неки желе да обављају свој посао преко медија и имају медије за савезнике по принципу "ми теби информацију, а ти нападаш наше противнике унутар одређене службе, а нас подржаваш".

"Тиме купују медијски простор и друге ствар, и то се дешава више година. То се радило увек, данас је тога мање него раније, али и даље се то ради", рекао је Вучић.

Посао тих људи, истакао је премијер, није да буду телевизијске или новинске звезде и да себи праве политичку подршку за било шта.

"Да ли ће их подржати страна служба, страна амбасада, Влада Србије или било ко ко је у политичкој партији. То није твој посао, већ је твој посао да проводиш закон у дело, да га поштујеш и будеш веома ригорозан", рекао је Вучић.

Навео је да ће држава до Нове године то акцијама покушати да заустави.

"Ситуација је далеко од идеалне, али полако се мења", закључио је Вучић.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара