Дачић за РТС: Потез Едите Тахири – безобразлук за унутрашњу употребу

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да ће дијалог Београда и Приштине у Бриселу бити или статусно неутралан или га неће бити.

Ивица Дачић је, коментаришући потез косовске министарке за дијалог Едите Тахири, која је Бриселу доставила документ у коме су четири услова Приштине за наставак разговора са Београдом, рекао да је то једна смејурија и да нико озбиљан не може да мисли да ће Приштина некога да услови.

У документу који је Тахиријева поднела Бриселу као услови наводе се "успостављање границе између Косова и Србије, поштовање суседства, немешање и престанак њеног интервенисања на Косову и сарадња на пољима од интереса за обе државе", пренео је приштински лист Коха диторе.

"Кога може да услови? Дијалог ће се наставити, али не под условима Приштине. Србија ће бити контструктивна као и до сада, а Приштина не одређује теме", истакао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Покушаја попут Тахириног било је и до сада, каже Дачић и додаје да је то "безобразлук за домаћу употребу".

"Постоје неке тезе о којима Србији не падају на памет да о томе разговара, нити да доноси било какве одлуке, као што је питање граница, одштете, признања Косова, чланства у међународним организацијама", напомиње министар спољних послова и додаје да неће бити никаквих разговора ако су то услови.

Шеф српске дипломатије истиче да ће се дијалог у Бриселу и даље водити као статусно неутралан или га неће бити.

"Под овим условима, сигурно га неће бити. Едита Тахири може то да окачи на огласну таблу косовске Скупштине", каже Дачић.

Министар напомиње да Србија треба да задржи хладну главу, истичући да нико не може да нас условљава – ни Брисел ни Приштина.

"Знамо шта је наш интерес, то је свакако ЕУ, али и заштита националних интереса. Не реагујемо ни на чије мигове и на намрштено чело. Нарочито Приштина није та која може да поставља услове", истиче шеф српске дипломатије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво