Приштина, суд одбацио захтеве Српске листе о пензијама

Косовски уставни суд прогласио је "неприхватљивим" два захтева Српске листе о преиспитивању промене закона о пензионим давањима на Косову, којима ће више хиљада Срба остати без права на основна пензиона примања.

Косовска влада је пре пар месеци усвојила административно упутство за измену закона о пензионим примањима, којим је проширила критеријуме за стицање права на основна пензиона примања. Новом листом критеријима највише су оштећени расељени Срби са Косова, који нису у могућности да се врате на своја имања и тиме губе право на пензионо примање.

Новим критеријумима је потребно доказати да прималац пензије живи у својој кући, тако што социјалним службама прилаже рачун о измирењу дугова за струју, потврду о редовном плаћању пореза на имовину и друго.

Српска листа је, по усвајању административног упутства за измену закона, која међутим није прошла кроз обавезно изјашњавање посланика косовске скупштине, поднела захтев косовском уставном суду за преиспитивање такве одлуке и повлачење административног упутства, јер је његовом применом флагрантно прекршена процедура.

Захтев у име Српске листе поднео је посланик Ненад Рашић, бивши министар за социјалну политику у косовској влади. Он је РТС-у пренео да не постоји законска пракса у свету да се закон мења административним упутством владе, без сагласности скупштине.

Рашић је објаснио да су овим преседаном највише погођени они који су иначе најугроженији, а то су расељене особе, Срби који не живе на Косову и који немају услове да се врате. На Косову има око 30.000 Срба који добијају основна пензиона примања.

Одлуком Уставног суда најмање 6.000 Срба остаће без основних пензионих примања, која добијају сви житељи на Косову који су напунили 65 година, без обзира на то да ли су били радно ангажовани или не.

У Министарству за социјалну политику у косовској влади намеравају да смањењем броја корисника основних пензија дођу до средстава којима би повећали основне пензије, које сада износе 75 евра месечно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво