Дачић: Србија не реагује ни на чији миг или претње

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да Србија мора да штити своје интересе и да је ова Влада Србије она на коју не може да се утиче споља, која не реагује на нечији миг или нечије претње, те да због тога постоји и веће интересовање страних обавештајних служби. Поручује да Србија неће пропасти ако се нека поглавља са ЕУ не отворе у октобру или децембру.

Ивица Дачић је у изјави новинарима рекао да нема информације о особама које су радиле за стране обавештајне службе, јер није члан Бироа за контролу служби безбедности и Савета за националну безбедност.

"Оно што је сигурно, Србија као озбиљна држава мора посебно да води рачуна да сачува своју независност. То значи не дозволити никоме да ради против наших националних и државних интереса, било којој служби или земљи на свету", поручио је Дачић.

Додао је да није ништа ново што неки људи из наше земље раде за стране службе.

"Многи су увек више волели да потказују своју државу у иностранству него да говоре у прилог Србије. Не причам да је било у време мене као министра полиције, већ у време када се ишло у Будимпешту да се добију налози, а добијале су се и паре да се сруши власт", рекао је Дачић.

Истакао је да сада, када неко каже да постоји руски утицај, треба видети шта су радили Американци почетком двехиљадитих.

Дачић је нагласио да је вероватно било повећане активности обавештајних служби, због усложњавања ситуације, пошто се појавила нестабилност у свету, и већа поларизација после сукоба у Украјини, а самим тим је дошло до повећаног интересовања служби за нашу земљу.

"То резултира сударом разних интереса на Балкану", оценио је Дачић.

Нагласио је да Србија не води политику баланса и да гледа да нађе најбољи начин за заштиту наших државних и националних интереса.

"Није нама циљ да радимо ни за кога осим за Србију. У том смислу није правилно рећи да је то наша политика балансирања. Ми не балансирамо између две столице, или седимо на две столице, већ имамо своју столицу", истакао је Дачић.

Додаo је да је Србији тешко сваког дана.

"Пошто се увек код нас нађу неки филозофи и питају зашто се не придружујемо свим ставовима Европске уније – сада ћу да прочитам и да одговорите да ли бисте се придружили. Како мислите да ја као министар спољних послова водим политику да бранимо Косово, наш државни интерес, да молим некога да гласа против Косова у Унеску, а да онда имамо ситуацију да се придружујемо разним изјавама", рекао је Дачић.

Навео је да се Србија ове године није прикључила 12 декларација и изјава Европске уније.

"На пример декларација о рестриктивним мерама против Русије, декларација о рестриктивним мерама против Зимбабвеа, а ја десетак дана пре тога молио ту земљу да гласа за нас у Унеску. Декларација о дешавањима у Јужном кинеском мору, која је против Кине. Декларација поводом друге годишњице анексије Крима. Декларација поводом председничких избора у Конгу, а та република је наш велики подржавалац у међународним организацијама", рекао је Дачић.

Додао је и изјаву поводом годишњице обарања малезијског авиона, одлуку о спору између Филипина и Кине, декларацију о Сирији, "у којима се осуђује нека нама пријатељска земља".

Објаснио је да можемо да гласамо за све ово, али да можемо онда да се опростимо од наших националних и државних интереса. Такође је рекао да није добио никакве реакције из амбасада о јучерашњим вестима о активностима страних обавештајних служби у Србији.

"Нећемо дозволити да нас уцењују отварањем поглавља"

Ивица Дачић je поручио и да Србија неће пропасти ако се нека поглавља не отворе у октобру или децембру и да неће дозволити да је тиме уцењују.

"Србија неће да пропадне ако се не отвори неко поглавље у октобру, децембру или јулу. Мислим да превише неозбиљно схватају Србију", поручио је Дачић, одговарајући на питање новинара у вези са несагласношћу унутар ЕУ.

Према његовим речима, сви знају зашто се не отварају поглавља, додајући да је то зато што нисмо прихватили оно што су тражили ултимативно везано за дијалог са Приштином.

"Рекао сам већ неколико пута да неће бити отварања поглавља, па шта? Боље да не буде отварања поглавља него да наштетимо нашим националним и државним интересима, а они управо рачунају на то да ћемо, ако се они намрште и кажу да неће бити отварања поглавља, све да потпишемо. Заборавите, та прича је прошла", истакао је шеф српске дипломатије.

Дачић је подвукао да ко хоће да преговара и разговара са Србијом, то може само ако поштује наш интерес, као и да је то двосмерни процес.

"Нисмо ми врећа за ударање и ултиматуме", тврди Дачић.

Нагласио је да није дошло до договора око неких питања као што су телекомуникације и да неке земље не желе да отворе поглавља у октобру.

"У децембру ће бити нових покушаја, видећемо како ће бити даље. Поглавља која треба да се отворе немају никакве везе са питањима о којима причамо. Ради се о јавним набавкама, култури и образовању. Та поглавља су спремна за отварање", објаснио је Дачић.

"Ако неко мисли да је довољно да каже 'отворићемо вам поглавља, потпишите нам све', мислим да је то смешно и неозбиљно. Мој одговор је на то питање: 'Нећете да отворите поглавље, па шта?'", истакао је министар.

Дачић је рекао да Србија хоће дијалог, а не монолог, те да дијалог подразумева компромисе, а компромис је да свако добије понешто што није желео, а не да неко дође и каже да мора да се потпише нешто.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи