Јањић: Вучић не сме да стане

Председник Извршног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић оценио је да је премијер Александар Вучић с правом саопштио да је безбедносно политичка ситуација у Србији озбиљна, али истиче и да "случај 'Дикић' мора да буде рашчишћен, да видимо ко може да остане на власти, а ко не може".

Душан Јањић је додао да не сумња да Вучић има вољу да се обрачуна са свим врстама криминала, али није убеђен да је и други имају.

Зато сматра да би премијер морао да се обрати широј друштвеној заједници, како би обезбедио подршку, а уверен је да ће је и добити.

У супротном, ако све остане унутар владајуће коалиције, те подршке неће бити, сматра Јањић.

"Влада Србије се још одржава захваљујући Вучићу и представи да он може сам, и великим инвестицијама које у њега улажу и међународна заједница и ми као јавност", примећује Јањић.

"Случај 'Дикић' мора да буде рашчишћен и због тога да видимо ко у Србији може да остане на власти, а ко не може. Храбро је било и једино могуће за премијера и нас, то што је поменуо да неће бити нови стваралац новог случаја 'Багзи'. То је кључно и он се тога мора држати због себе и због нас, због државе", уверен је Јањић.

Рекао је и да је Вучић изнео доста аргумената, да је политичко безбедносна ситуација врло озбиљна и да су неке ствари изненадиле власт, те додао да Вучић јесте за сада амнестирао политичаре, да претпоставља да је то политичка процена, али је приметио да то није цела слика, јер тврди да спреге криминала и полиције нема без политичара.

На питање како тумачи да су цуреле информације из УКП, Јањић је упозорио да се то у Србији стално дешава, те као пример навео крађу докумената за регистрацију његове странке.

Јањић је објаснио да нико од званичних органа, укључујући и градског тужиоца, ништа није о том случају добио, да су од МУП-а стигла два позива да кажу шта ново знају, а да су из једне стране амбасаде добили тачан опис догађаја.

Како је навео, већ тада је та амбасада знала шта се дешава на средњем нивоу полиције.

Јањић је упитао и да ли је икада икоме било чудно да су "'Образ' и слични" увек добијали дозволе за протесте када други нису могли.

Одговарајући на питања Јањић је рекао да је премијер саопштио и "оно што сви знамо, а то је да један велики број људи, пре свега због новца и криминалне повезаности из доба деведесетих, снабдева странце информацијама".

Јањић је додао и да је велики број људи који ради и за криминалце истовремено, те да се нада "да ће врх тога бити рашчишћен у случају Шарић са Лазаревићем", додајући да је он био тај преко кога су стизале неке информације.

"Дијалог у кризи и нема будућност"

Јањић је на представљању публикације ''Будућност дијалога: нормализација односа са Косовом и европске интеграције Србије'', изјавио да се стиче утисак да су оба преговарача дошла у ситуацију као да не желе више ништа да испреговарају.

''Бојим се да дијалог нема будућности. У кризи смо преговарања и организације преговарачког тима'', рекао је Јањић додајући да на проблему Косова не може да се ради уско.

Јањић је оценио и да Србија нема политичког преговарача за дијалог за Поглавље 35, али, верује и да преговарачки тим нема подршку председникаТомислава Николића.

''Дијалог је у кризи, али да не бисмо упали у тероризам и у потпуну политичку деструкцију, сви треба да ураде то што сам сигуран да ће да уради ЕУ, Брисел и Вашингтон - да се наставе разговори'', рекао је Јањић.

Навео је да никада, ниједна страна није желела да прихвати да безбедносни пакет буде део заједничког рада, а да се сада показује колико је то погубно.

''Питање безбедности долази у први план, а да би се оно остварило мора да се направи напредак на неколико тачака. Надам се да ће се премијери Александар Вучић и Иса Мустафа сусрести у октобру, новембру, како би могао да се настави процес а што значи обећање отварања или можда отварање неких поглавља'', рекао је Јањић.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи