Расправа о водном транспорту, четири сата полемике о дневном реду

После више од четири сата полемике о тачкама дневног реда, посланици Скупштине Србије започели су расправу о предложеним решењима о водном транспорту. Посланици опозиције негодовали, јер се како су оценили, обједињују тачке дневног реда који немају везе једна са другом. После вербалног сукоба са шефом напредњака Александром Мартиновићем, посланици ДЈБ напустили заседање.

Седницу је обележило негодовање опозиције због обједињавања шест тачака денвног реда за које су тврдили да немају никакве везе једна с другом, да би се наставило салвама аплауза шефу посланика Српске напредне странке Александру Мартиновићу и изласком посланика покрета "Доста је било" из сале.

Шеф посланика СНС Александар Мартиновић рекао је у једном од обраћања да не треба дозволити лидеру покрета "Доста је било" Саши Радуловићу, "познатом криминалцу који је упропастио привреду да упропасти и скупштину".

Посланици ДЈБ су затим, када се Мартиновић поново јавио за реч, почели да аплаудирају, те он није могао да говори, а затим су напустили салу. Док су одлазили, Радуловић је Мартиновићу добацио: "Срам вас било!".

"То је његова борба за просперитет Србије, за европску и демократску Србију, вређање, увреде и клевете. Надам се да аплаудирање ове криминалне посланичке групе нећете да ми урачунаре у време за обраћање", обратио се Мартиновић председавајућем Верољубу Арсићу.

Арсић је рекао да свака посланичка група има право на борбу, а да неки у недостатку идеологије и политичког програма прибегавају таквим стварима.

Огласио се и посланик СРС Немања Шаровић, рекавши да нема ништа добро да каже о Доста је било, али да сматра да у скупштини не треба да се говори на такав начин.

"Радуловић ми је најпознатији као Вучићев министар. Одговорите ми зашто познате криминалце ставља у Владу Србије. Кажите ко је све познати криминалац, а не да накнадно слушамо о томе. Ако је познати криминалац, ухапсите га, судите, тражите од скупштине да му се одузме имунитет", рекао је Шаровић, обративши се председавајућем да је требало да прекине говорника док се на такав начин обраћао посланику.

Шаровићу је одговорио Мартиновић, подсетивши да је Саша Радуловић био министар у периоду од септембра до децембра 2013. када је премијер био Ивица Дачић.

"Не желим да кажем да је био ни Вучићев ни Дачићев министар. Када су људи схватили шта ради, он (Радуловић) је најурен из владе због катастрофалне политике коју је водио", рекао је Мартиновић.

Михајловићева: Законом до бржег развоја водног транспорта

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је у парламенту да ће измене Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама омогућити брже развијање водног транспорта, смањење сиве економије у тој делатности, укидање монопола и стварање услова да и приватни сектор може да учествује у техничком одржавању пловних токова.

Михајловићева је, после више сати полемисања о дневном реду, поменула да ће предложена решења омогућити ред у извођењу лучких делатности.

Додала је да ће измене Закона бити инструмент за борбу против свих нелегалних радњи.

Посебно је важно да луке имају статус општег добра, рекла је Михајловићева, наводећи да се не би дешавале "разне" приватизације лука, да је овај закон био донет раније.

Када говоримо о водном транспорту кроз Србију постоји 1.600 километара пловних путева, рекла је Михајловићева и додала да је један од циљева повећање промета бродовима.

Навела је да је ове године пловним путевима превезено 8,6 милиона тона, а до краја године се очекује да то буде 9,6 милиона тона робе. Сматрало се да ће та количина бити превезена тек 2020. а сада смо успели да дођемо до тог броја, додала је Михајловићева.

Наредни циљ је да се повећају приходи у бродарству, пристајање бродова, као и повећање извоза и увоза преко нааших лука, истакла је Михајловићева.

Парламент би требало да раматра још 12 тачака дневног реда међу којима су измене више финансијских закона, укључујући и потврђивање уговора о зајму између Владе Србије и Фонда за развој Абу Дабија за буџетску подршку.

Иначе, предлагач истиче да се тим законом укида својеврсни монополски положај Дирекције за водне путеве у односу на обављање појединих послова техничког одржавања међународних и међудржавних водних путева.

На почетку седице, посланици су искористили прилику да поставе питања представницима власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво