Церар: Различити интереси се преламају на територији Србије

Словеначки премијер Миро Церар рекао је у интервјуу за РТС да је срећан што је у Србији. Поручио је се види да Београд напредује из године у годину.

"Радује ме што је Србија постала фактор стабилности у региону Западног Балкана. И мислим да сте одабрали добар пут за свој развој. Знам да није једноставно и да земља није равномерно развијена. Мислим да напредујете економски, да сте стабилизовали финансијску ситуацију, да сте озбиљан политички фактор. Различити глобални стратешки интереси се преламају на територији Србије и то је додатни изазов вашој влади", рекао је Церар.

Говорећи о томе може ли Словенија да помогне Србији да јој регионални спорови не буду препрека ка ЕУ, након што је Хрватска успоравала Србију на том путу, Церар је рекао да Хрватска није имала европски приступ.

"Надам се да ће Хрватска убудуће бити конструктивнија. Ми као чланице ЕУ које су се касније прикључивале овој значајној организацији морамо пружати добар пример осталима, јер смо и саме прошле ове тешке процесе. Надам се да Хрватска неће поновити такав приступ", додао је Церар.

Истакао је да је важно да сви разумеју да државе имају различите интересе и да, онда кад није могуће ускладити те интересе, треба поштовати право Европске уније и међународно право.

"У односу са Хрватском рецимо, наша арбитража је покренула нека питања у вези са границом и залажемо се да се поштује право и да арбитражна одлука буде прихваћена и поштована од друге стране. У широј регији Хрватска има отворена још нека гранична питања и важно је да сада дамо добар пример како се ти проблеми решавају на цивлизован начин. Верујем да ће и друге земље Западног Балкана, пре свега Србија, подржати овакав приступ. То је једини начин да земље које имају заједничку историју конструктивно крену напред и реше спорове", поручио је Церар.

Интервју ће бити објављен сутра у емисији Око магазин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво