Вучић: Очекујемо да трговинска размена са Словенијом пређе милијарду евра

Србија и Словенија имају све боље односе, економска сарадња је у успону, што се види у обиму трговинске размене и две земље немају отворених питања, изузимајући још неке сегменте сукцесије, рекао је премијер Србије Александар Вучић на конференцији за медије са словеначким колегом Миром Цераром. Церар каже да је Србија важан фактор за очување стабилности на Западном Балкану и да Словенија са Србијом има одличне политичке односе.

Вучић је на конференцији за новинаре, после заједничке седнице влада Србије и Словеније у Београду, рекао да су две владе покушале да покрију све сфере друштвеног живота, а да је кључ био на политичким и економским питањима. 

"Желео бих да кажем да Србија и Словенија имају све боље односе, што се увек огледа у обиму трговинске размене", рекао је Вучић на конференцији за медије са Миром Цераром у Палати "Србија".

Према његовим речима, обим трговинске размене две земље прошле године је износио 870 милиона евра, а очекује се да ове године та размена, која је у порасту између 12 и 16 одсто, пређе и прву милијарду евра.

"Словеначке компаније у Србији запошљавају 25.000 људи, а укупне инвестиције из те земље су 1,2 милијарде евра. Ми у Словенији први пут имамо више од 70 милиона евра инвестиција и оне расту", каже Вучић. 

Истиче да не инвестира само "Фруктал" у Словенију, већ и да у тој земљи послују и поједини приватници који улажу у туристичке и угоститељске објекте.

"Имамо позитивне трендове што се раста економије тиче, али имамо још простора за напрадак", рекао је Вучић и додао да је Словенија земља са којом немамо готово никаквих отворених питања. 

Вучић: Србија и Словенија радиће заједно на привлачењу страних туриста

Премијер је рекао и да је захвалио Словенији на помоћи на европском путу Србије.

"Словенија познаје прилике на простору бивше Југославије, немамо отворених питања сем мањих питања која се тичу заоставштине бивше Југославије. Али постоје и одређене ствари о којима тек морамо да разговарамо и желимо да све решимо што је могуће брже", каже премијер.

Додаје да је незапосленост младих у Србији 43 одсто, а да је Словенија ту стопу смањила на 16,2 одсто.

"Разговарао сам са колегом Цераром и насамо о томе, али су и наше колеге из владе посебно разговарале о томе шта да урадимо у будућности, да окренемо те трендове. Разговарали смо и о нашим бањама, о доброј војној али и војноекономској и војнообразовној сарадњи. Радићемо заједно и поводом мигрантске кризе", напомиње Вучић.

Каже да је министар енергетике Александар Антић од свог словеначког колеге видео како се поступа са старим рудницама који се затварају.

"Идеја је да нам ментори у томе буду Словенци и да преузмемо њихово искуство. Разговарали смо и о питањима из области здравства, саобраћајне инфраструктуре, и у погледу електронског плаћања", истиче премијер.

Напомиње и да је тема била и заједничка организација великих спортских такмичења, попут Европског првенства у женској кошарци.

Вучић је рекао да је на седници владе било речи и о ваздушном саобраћају, електроноском плаћању, завршетку увођења е-управе.

"Оно што је такође била тема је и заједнички наступ на трећим тржиштима, пре свега према САД и Ирану. Радићемо заједно и у привлачењу туриста", каже Вучић.

Премијери Србије и Словеније, Александар Вучић и Миро Церар, договорили су се о наредним корацима у решавању питања наслеђа бивше Југославије.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да Србија потражује аутомобиле Јосипа Броза Тита и вилу на Бледу, а Словенија уметнине, те да ће та питања бити решена у пријатељском духу.

"Немамо великих проблема, решавамо питања од дипломатско-конзуларних представништава, до већих проблема са Београдском и Љубљанском банком у Њујорку. Ми гледамо како нама Титова возила да се врате, неки музеји, вила на Бледу, а Словенија како да се већи број уметничких дела врати у ту земљу. Ми бисмо то решили билатерално, а не кроз сукцесију. То иде у добром смеру, у пријатељском духу", рекао је Вучић.

Церар: Одлични односи са Србијом, немамо озбиљнијих отворених питања

Словеначки премијер Миро Церар каже да му је задовољство што је са словеначким министрима данас у Србији.

"Имамо одличне политичке, пријатељске и друге односе и са заједничким седницама владе надграђујемо добре односе", каже Церар.

Церар је рекао да две земље сарађују када су у питању архивска докумената, да се ти архиви полако преносе у Словенију, као и у области уређења заједничке имовине и преноса конзуларно-дипломатских представништава.

"С тим процесом не смемо стати, морамо га интензивирати, да се те ствари коначно уреде. Сарадња са Србијом ће подстаћи бољу сарадњу и са другим земљама бивше Југославије", рекао је Церар.

Он је истакао да ће Словенија добити 43 оригинална међународна споразума из Архива Србије, те да је постигнут договор о дигитализацији југословенског архива, што је заједничко наслеђе.

Додаје да рад на заједничким седницама значи да паралелно сарађујемо у свим областима.

Церар је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем, након састанка две владе, рекао да Словенија помаже Србији као пријатељској земљи, да за њу треба да остану отворена врата за улазак у ЕУ и да се залаже за што брже отварања поглавља.

Како је рекао, словеначки стручњаци са искуством и знањем помажу Србији у том погледу кроз твининг пројекте.

Србија је, према његовим речима, значајан део европске породице и важан фактор и актер стабилности Западног Балкана, што је битно за сарадњу и очување мира.

Церар је посебно истакао улогу Србије у мигрантској кризи, истичући да две земље и у тој области сарађују.

Словеначки премијер је навео и да земље ЕУ треба да саслушају и шта имају да кажу земље које нису чланице, а које имају активну улогу у решавању те кризе. Он је, говорећи о састанку две владе и резултатима, истакао да је посебно задовољан што се са премијером Вучићем договорио о отварању перспективе у сарадњи младих.

И премијер Словеније је као и његов колега из Србије истакао задовољство привредном сарадњом и повећањем робне размене. Како је рекао, посебно је задовољан што су испуњене ствари договорене на претходним седницама.

"Желимо сарађивати у свим областима" поручио је Церар и позвао све грађане Србије да дођу на планине, море и бање у Словенији, али и такође своје сународнике да посете Србију.

"Строжа контрола граница због нових миграната"

Премијер Словеније Миро Церар изјавио је да та држава поставља нову ограду на граници са Хрватском како би спречила евентуални неконтролисани долазак нових миграната и најавио да ће контрола граница бити строжа.

Церар је рекао да се мења досадашња жичана ограда и поставља нова, од панела, јер је "мање опасна", али и због, како је рекао, веома лошег искуства од прошле године када су мигранти неконтролисано долазили преко зелене границе из Хрватске.

"Није било могуће контролисати их нити усмеравати тај мигрантски ток и нудити им одговарајућу помоћ. С техничким оградама усмеравамо потенцијалне мигранте на одређене тачке уласка, на којима ће бити спровођена шенгенска контрола, јер Словенија мора да поштује правила и да одлучује ко може да уђе", рекао је Церар.

Он је на конференцији за медије додао и да је чињеница да постоји могућност да се мигрантски токови повећају, нарочито уколико договор Европске уније и Турске не буде остварен.

"Та реална могућност постоји и зато морамо да будемо спремни на тешке сценарије. Словенија ће морати да спроводи крајње строг режим на граници са Хрватском, као што Аустрија већ чини на својим границама", рекао је Церар.

Премијер Словеније је оценио и да Европска унија напредује у трагању ка јединственој политици према мигрантској кризи и мораће да заузме чврст став.

Словеначки премијер је рекао да Европска унија мора да остане отворена и хумана према онима који беже из држава у којима се крше људска права, али и да истовремено спречава нелегални прелазак граница.

Како је објаснио, ЕУ мора организовано да спроводи надзор над мигрантима јер би, у противном, могло да дође до безбедносних проблема.

"Многи мигранти не успевају да се уклопе на одговарајући начин у наша друштва. Зато је важан корак што ЕУ полако схвата колико је значајна ефикасна контрола спољних граница, попут Бугарске, Грчке и Италије", рекао је Церар, који је додао да ће крајем године на терену почети да функционише Европска агенција за управљање оперативном сарадњом на спољним границама чланица ЕУ.

Према његовим речима, важна је имплементација уговора између ЕУ и Турске, али ако дође и до кашњења, потребно је наставити преговоре како се тај процес не би зауставио.

"То радимо у доброј вери да ћемо заједно успети да савладамо те мигрантске токове", рекао је Церар.

Церар и Вучић су претходно одржали састанак у четири ока, након чега је уследила заједничка седница влада Србије и Словеније.

Привредна комора Србије, у сарадњи са словеначким привредницима, организоваће данас и Пословни форум Србија–Словенија, на коме ће се обратити двојица премијера.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво