Буџет у сенци повреде пословника

Скупштина Србије завршила је рад после поноћи, а наставак седнице на којој ће посланици расправљати о преосталим амандманима на Предлог закона о буџету заказан је за понедељак, 3. новембар, у 10 сати.

Посланици су у току рада завршили расправу о 50, од укупно 84 амандмана на Предлог закона о буџету о коме би требало да се изјасне до почетка треће редовне седнице јесењег заседања, која је заказана за среду, 5. новембар.

Посланици опозиције оптужли су Наду Колунџију из ДС-а, да је омаловажила опозицију. Председавајућа, Гордана Чомић, затражила је да се свима достави стенограм говора госпође Колунџије, након чега се и Нада Колунџија обратила негирајући наводе опозиције.

Представници владајуће коалиције рекли су да ће подржати амандмане Нове Србије који се односи на издвајање додатних средстава за изградњу нових отворених спортских терена за лица са посебним потребама и ДСС који се односи на избацивање трошкова путовања за апелационе судове који још нису формирани.

Предлог закона о ребалансу буџета за ову годину предвиђа повећање дефицита у државној каси са 40,9 на 45,8 милијарди динара.

Укупни расходи буџета повећавају се са 680,5 на 695,9 милијарди динара, од чега је за повећање пензија предвиђено 12,7 милијарди динара.

Примедбе опозиције

Посланици опозиције критиковали су ребаланс буџета за 2008. годину наводећи да је влада скупа и да има велики број потпредседника. Траже смањење јавне потрошње, а посебно трошкова државног апарата.

Према речима Зорана Остојића, ЛДП се од свог оснивања залаже за смањивање јавне потрошње, а предложени ребаланс је расипнички и представља цену коалиције Цветковић-Дачић.

Посланици ЛДП предложили су амандман којим би се избрисале ставке предвиђене за финансирање кабинета првог потпредседника и потпредседника Владе за привредни развој за које је респективно предвиђено 17,4 милиона динара, односно 29,5 милиона динара.

Јудита Поповић из ЛДП-а истакла је да је за четири кабинета потрпедседника Владе ребалансом буџета намењено 150 милиона динара, а да није познато за шта се средства троше, јер постоје министарства која имају исте надлежности.

Подржавајући амандман ЛДП, посланици СРС-а су навели да финансирање два нова кабинета потпредседника нема упориште у Уставу, те да се превелика средства издвајају за кабинет председника Републике.

Током расправе посланици Демократске странке Србије оценили су да се средства ненаменски троше и да се Влада размеће непотребним трошковима.

Посланици Нове Србије поднели су амандман којим траже да се смање трошкови намењени за кабинете четири потпредседника Владе.

Мирослав Маркићевић подсетио је да су потпредседници већ повећали број саветника, те да зато предлаже да се издаци за запослене смање за 12 милиона динара и да се та средства "преусмере за спортске центре за инвалиде".

Посланик Демократске странке Србије Радојко Обрадовић затражио је од министарке финансија да прецизира када ће предлог буџета за идућу годину бити упућен Парламенту, имајући у виду да закон о буџетском систему као крајњи рок предвиђа 1. новембар.

Посланици СРС су оценили да је предвиђени дефицит од 45 милијарди велики и изнели низ критика на то што је у службеној администрацији запослено чак 260.000 особа.

Радикали су тврдили да се, тек када је стигао предлог ребаланса буџета у Скупштину, "видело да Србија има владу и то веома скупу".

Радикали су поново са говорнице прозивали шефа посланичке групе "Напред Србијо" и бившег заменика СРС Томислава Николића и лупали о клупе када би неко из Николићеве нове посланичке групе говорио.

Шеф посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија је, на примедбе опозиције што нису прихваћени њихови амандмани, рекла да владајућа коалиција тражи начине да прихвати амандмане опозиције, али да је често аргументација Владе јака, тако да се амандмани не приватају.

"Буџет је специфичан акт и простор за интервенције на њему је мали" , рекла је Колунџија.

Предлози закона о отпису камата и дугова

Предлог закона којим би се регулисао отпис камата предвиђа да се до 2012. године дужницима замрзну дугови по основу неизмирених камата на дуг за здравствено осигурање, насталих до краја 2008. године, али да они од 1. јануара 2009. године почну да редовно измирују раније и текуће обавезе.

Други закон регулише дугове за социјално осигурање и односи се на камате на доспеле обавезе на десет врста пореза међу којима су порез на добит предузећа, пренос апсолутних права, наслеђе и поклон, као и порез на промет.

Тај законски предлог подразумева делимични или потпуни отпис камате у зависности од тога када дужник измири основни дуг.

Опозиција је најавила да неће подржати Предлог, док су посланици владајуће коалиције оценили да је ребаланс буџета израз тежње да се реализују постављени приоритети Владе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи