Дачић: Србија не реагује више на дугме кад се неко намршти

Србији јесте важан пут ка Европској унији, али нећемо дозволити да нас неко понижава, поручио је шеф српске дипломатије.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да је пут ка ЕУ од животне важности за нашу земљу, али да Европска унија треба да схвати да Србија не реагује на притиске.

На питање о дијалогу са Приштином и отварању нових поглавља условљавањем постизања споразума у дијалогу, Дачић је рекао да су поглавља 23, 24 и 35, које се тиче Косова, условна поглавља, и да кад год неко у ЕУ процени да немамо довољан напредак, може да успори наше напредовање.

"А често се то ради да би се Србија натерала да прихвати нешто што није у њеном интересу, мислећи да ми реагујемо на притисак", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

"Сада су мало разочарани што нисмо прихватили тај споразум (о дипломама) који су они рекли да морамо да прихватимо или неће бити отворена поглавља", констатовао је Дачић.

“"Кад смо ми рекли: па добро, не морамо да отворимо у октобру, нек буде у децембру, зато што неко мисли да је то нама сада животно питање. Јесте нама животно важно да идемо ка ЕУ, али нећемо дозволити да нас ико понижава. Нисмо ми глупи, ми добро знамо шта они раде”", рекао је Дачић.

“Хоће да нас доведу у временски теснац и да кажу: морате то да прихватите иначе неће бити напретка. Па не мора да га буде”, нагласио је он.

Дачић је рекао да Србија жели у ЕУ, али да не може у ЕУ без државе.

"Идемо у ЕУ на начин као и свака друга земља, поштујући своје националне и државне интересе и самим тим очекујемо да ЕУ то схвати, да Србија не реагује више на дугме, на притисак, на то кад неко намршти чело да ми одмах морамо све да прихватимо, и нема више плашења", рекао је Дачић.

Додао је да Србија има независну спољну политику, и да ће тек када буде чланица ЕУ и када буде у могућности да се чује и наш глас, онда моћи да се говори о томе да је утврђена заједничка спољна политика Србије.

Реално укидање виза између Србије и Кине

Дачић је рекао да је реално да визе за грађане Србије и Кине буду укинуте почетком 2017. године.

"Уколико све иде договореном динамиком, то је сасвим реалан рок", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Објаснио је да се сада очекује да кинеска влада да сагласност на текст споразума, након чега би премијери две земље требало да га потпишу, вероватно на самиту Кине и 16 земаља у Риги почетком новембра.

"Ако то тамо буде потписано, следи ратификација у парламенту и након тога он ступа на снагу. Тако да је сасвим реално да се то деси. То значи да ће сви имати право да путују без виза 30 дана", рекао је Дачић.

Говорећи о отварању авионске линије између Београда и Пекинга или Шангаја, Дачић је рекао да ће и наша и кинеска авио-компанија имати велики интерес за то, као и да би то било веома корисно у политичком, али и економском смислу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво