Јоксимовић: Европске интеграције остају приоритет Владе

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да Србија не посматра Европску унију као банкомат већ као пројекат стабилности, мира и доброг животног стандарда. Србија ће и даље имати хуманитарни приступ према мигрантима, али не може да буде паркинг место, изјавила је Јоксимовићева.

Јадранка Јоксимовић је рекла да Србија не треба да се повлачи пред проблемима који постоје у ЕУ, већ да уради најбољу процену својих интереса и да друштво иде напред.

Приоритет Владе Србије остају европске интеграције, изјавила је министарка Јоксимовић. 

Кад је реч о регионалној стабилности и развоју, министарка је додала да треба да се науче лекције од оних који су их већ прошли и нагласила да се европске интеграције препознају као најбољи и најразумнији пут да се унапреди друштво.

Отварајући Пету националну конференцију о прекограничној сарадњи, она је најавила да ће са Делегацијом ЕУ иницирати скуп на коме ће бити приказана искуства такве сарадње како би све општине могле да се упознају са тим.

Ова влада, како је додала, заузела је ефикаснији и другачији приступ европским интеграцијама.

Јоксимовић је додала да је Министарство на чијем је челу успоставило добру координацију са Министарством државне управе и министарком Аном Брнабић како би се идентификовале могућности и потребе на локалу.

"Европске интеграције су део унутрашње развојне политике Србије и влада је заузела став да средства из фондова ЕУ буду подршка реформама и развоју на свим нивоима, од локалног до републичког", истакла је Јоксимовићева.

Као примере доброг коришћења тих средстава она је навела Мађарску, Пољску, Словачку, истичући да су на тај начин развииле своју унутрашњу снагу и економију.

Јоксимовић је позвала локалне самоуправе да ураде добру методолошку процену, виде стварне потребе и учествују у пројектима ЕУ.

Министарка је приметила да има локалних самоуправа које имају средстава, али би ипак да добију новац из републичког буџета.

Она је указала на велику улогу локалних самоуправа подсетивши да су носиоци 60 одсто прописа које Србија усваја управо оне.

"Ако не припремимо себе и локалне самоуправе да спроведу прописе, онда смо радили узалудан посао", рекла је Јоксимовић.

"Нема стагнације на ЕУ путу"

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције одбацила је као нетачне оцене да Србија стагнира у процесу европских интеграција изразивши уверење да ће до краја године бити отворена још три поглавља - пет, 25 и 26.

Јоксимовић је новинарима одговарајући на питање да ли ће Србија бити заустављена на европском путу, јер нема напретка у дијалогу између Београда и Приштине, рекла да је за Србију важно да се инсистира на томе да се задржи динамика преговарачког процеса, зато што, како је рекла, европске интеграције не смеју да буду перципиране само од тога како напредује дијалог Београда и Приштине.

"Јесте важно да има помака, ми смо тога свесни, нико то не негира, али је исто тако важно да се цео реформски процес и сва поглавља за која је Србија спремна буду на тај начин и третирана.", рекла је Јоксимовић која учествује на Петој националној конференцију о прекограничној сарадњи.

Она је истакла да европске интеграције Србије имају једну добру динамику, а што се тиче преговора и имплементације Бриселског споразума, то је нешто што је политички увек било осетљивиије у самим преговорима.

"Дефинисано је да мора да се покаже напредак паралелно са процесом укупних преговора и ту нема никавих нејасноћа", рекла је она, али је додала да не мисли да постоји стагнација и да ништа није урађено.

Напротив, како је рекла, Београд је као преговарачка страна показао конструктиван приступ за разлику од Приштине која није урадила много посебно када је реч о Заједници српских општина. 

"Србија ће имати спреман одговор за мигранте"

Србија ће и даље имати хуманитарни приступ према мигрантима, али не може да буде паркинг место, изјавила је министарка Јоксимовић, додајући да се и даље чека свеобухватно решење, али да ће Србија имати спреман одговор ако се нешто промени.

"Не дижемо зидове, не дижемо жице, можда је то лакши начин, али Србија је показала озбиљан и хуманитаран приступ и ми се држимо тих вредности", рекла је Јоксимовић новинарима у Београду.

Она је додала да споразум са Турском и даље функционише, да је смањен број миграната који иду западнобалканском рутом, али влада разматра и друге сценарије.

"Радимо на томе да уколико се нешто у будућности другачије деси да Србија има спреман одговор и то је оно што је најважније за наше грађане", истакла је Јоксимовић.

Подсетила је да постоји Радна група која се бави питањем миграната која редовно третира све промене које се дешавају у погледу мигрантске кризе, те да постоји план за брзо реаговање.

"Не мењамо нашу политику, хуманитарни приступ задржавамо, наравно није Србија спољна граница ЕУ. Мигранти у Србију улазе из земаља ЕУ и крећу се даље ка земљама ЕУ. Имамо смештајне капацитете, које надам се, можемо и да проширимо, али чекамо наравно свеобухватно решење од стране ЕУ", рекла је министарка.

Јоксимовић је подвукла да је Србија поуздан партнер од почетка мигрантске кризе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи