Ли Манчанг за РТС: Укидање виза почетком 2017, у Београд долази Kинеска банка

Деценијско пријатељство Србије и Кине биће унапређено укидањем виза. Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг као крајњи рок за то наводи почетак следеће године. Ексклузивно за РТС најављује отварање "Кинеске банке" у Београду.

Влада Републике Србије је одлучила да укине визе за кинеске држављане, а уследио је одговор од Кине. Од раног јутра у просторије кинеског конзулата у Београду улазе грађани са захтевима за добијање виза, које по регуларној процедури коштају три, а по убрзаној 23 долара. Амбасадор Кине Ли Манчанг за Радио-телевизију Србије наводи разлоге за укидање виза.

"Мени је као амбасадору Кине у Србији – Србија на првом месту. Србија је земља у којој је Кина направила мост, први мост у Европи, као и прва земља у којој Кина гради прву брзу пругу. Прва земља са којом је Кина успоставила свеобухватно стратешко партнерство у Европи је поново Србија. Зато после посете нашег председника у јуну масовно долазе кинеске делегације. Све је то утицало да више Кинеза долази у Србију и више Срба, наших пријатеља, иде у Кину. Нормално, дошло је време да видимо како да олакшамо људима, пословним људима, предузећима, компанијама, да међусобно посећују и једну и другу земљу", рекао је Ли Манчанг.

Очекује да у новембру буде потписан званични споразум две земље, а да ће, након тога, ступити на снагу укидање виза.

"Ја мислим да је реално да то буде почетком идуће године", рекао је Ли Манчанг.

Србија је све атрактивнија за кинеске туристе. У 2011. години је око 3.500 Кинеза посетило Србију, а само у првој половини ове године њих око 10.000.

Амбасадор каже да се месечно изда око 600, а годишње око 7.000 виза. Углавном су то, како каже, визе за туристе и бизнисмене. Неки у Кину иду због посла, а неки и због студирања.

Ли Манчанг је, како каже, премијерно за РТС најавио и отварање "Кинеске банке" (Bank of China) у Београду.

"Премијеру још нисам рекао – брзо ће се овде отворити кинеска банка 'Бенк оф Чајна'", каже амбасадор и додаје да после овог интервјуа одлази у владу да их обавести о томе.

Упитан о обнављању директне авионске линије Београд–Пекинг, амбасадор каже да се на то може рачунати.

"Ја сам оптимиста. Једна делегација из Србије борави у Кини, а тема је обнављање те линије. Тренутно наша амбасада контактира са три кинеске авио-компаније...", рекао је амбасадор и навео да је добио обећање да ће делегација још једне компаније бити укључена у преговоре.

Увођење безвизног режима између Србије и Кине би допринело унапређењу великог кинеског пројекта "Један појас, један пут", јер је размена људи његов важан аспект. То значи да приближавање Кине и европских земаља, осим економске сарадње и великих инфраструктурних пројеката, подразумева и сарадњу у области науке и образовања, културе, медија и туризма.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво