Гојковић: Парламент осликава потребе наших грађана

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је, на отварању изложбе поводом осам деценија од завршетка изградње Дома Народне скупштине, да и данас парламент осликава потребу наших грађана за изградњом модерне, успешне и поштоване Србије, у Европи и читавом свету.

У Дому Народне скупштине Маја Гојковић је, у присуству бројних званица, отворила изложбу акварела и фотографија поводом осам деценија од изградње тог здања и одржавања прве седнице у том репрезентативном објекту. 

У обраћању на отварању изложбе, Гојковићева је рекла да је Дом Народне скупšштине подигнут у близини места на коме је 1830. године прочитан султанов хатиšшериф, којим је потврђена аутономија Србије, шšто ово здање, каже, чини симболом теžжње српског народа ка слободи и самосталности.

"Дуга борба за самосталност и слободу додатно подстиче нас посланике данас да, доношењем добрих закона, радимо на изградњи уређене држžаве, која ће бити заједничка кућа за све нашšе грађане", каже Гојковићева.

Парламент је, рекла је Гојковићева, место на којем се види непосредно изражžена воља грађана, симбол слободе и правде у свим демократским државама света.

Према њеним речима, ово је дан и када смо 20. октобра 1936. године, отварањем редовног јесењег заседања и избором првог председника у том здању Стевана Ћирића, и добили свој дом демократије и парламентаризма.

Како је навела Гојковићева, 1907. године краљ Петар Први Карађорђевић је, у времену пуном наде и вере у будућност, положžио камен темељац тог дома, као знак напретка Србије.

"Страдања и муке државе и народа у балканским и Првом светском рату, општа немаштина, одложила је завршетак Скупштине, која је увек делила судбину својих грађана", каже Гојковићева.

Навела је да је наш задатак, како је то рекао министар грађевине доктор Марко Кожул 20. октобра 1936. године, приликом свечаности освештања и предаје зграде председнику Скупштине Краљевине Југославије Стевану Ћирићу, да "испунимо завештање предака и ово здање чувамо за нова поколења и будуће генерације, на понос и срећу нације".

Председница парламента је подсетила и на речи првог председника Скупштине у овом Дому, Стевана Ћирића: "Хоћу да вас позовем када вас уводим у ову кућу да духовну величину у њу унесемо као најлепшу традицију Народне скупштине. Хоћу да сваки од вас застане на прагу и да се запита колико уноси овог блага и, ако се осећа слабим или уморним, нека не прекорачи праг ове светиње. Треба да поставимо високо мерило, маžда за многе од нас недостижан циљ, али идеал који безусловно морамо имати пред очима да несаломивом вољом служимо само добру народа".

Отварању изложбе присуствовали су посланици, стране дипломате, међу којима и амбасадори САД и УАЕ, Кајл Скот и Џума Рашид ел Дахери, представници верских заједница, принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина.

Присуствовали су и некадашњи председници парламента Зоран Лилић и Предраг Марковић, као и ћерке првог председника парламента у време завршетка Дома Народне скупштине Стевана Ћирића.

Изложба у централном холу Дома Народне скупштине и публикација, која је приређена поводом јубилеја, показаће јавности део значајног историјског и уметничког богатства, кроз аквареле Николаја Краснова, фотографије настанка зграде, као и комаде намештаја настале по цртежима Краснова.

Изградња репрезентативног здања за потребе тадашšње Краљевине Србије почела је 27. августа 1907. године, када је краљ Петар Први Карађорђевић положио камен темељац.

Зграда је завршена скоро три деценије касније, 18. октобра 1936. године, а прво заседање у новом здању одржано је 20. октобра исте године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво