Ко ће бити кандидати на председничким изборима?

Последњих дана се све више у јавности говори о томе ко ће бити кандидати на председничким изборима који Србију очекују на пролеће. Председник Србије каже да нико неће моћи да га угрози ако буде одлучио да се поново кандидује. С друге стране, опозиционе странке се све више удаљавају од идеје о заједничком кандидату.

Седам месеци пре истека петогодишњег мандата, председник Србије уверен је да би лако могао до још једног.

"Ако се кандидујем, нико неће бити довољно моћан да угрози мој избор", навео је Томислав Николић.

Ипак, да ли ће ући у трку, још не открива. И у СПС-у суздржани, чекају евентуални договор о заједничком кандидату владајуће коалиције.

Истовремено, број потенцијалних кандидата у опозицији повећава се из дана у дан. Председник Демократске странке Драган Шутановац сматра да је заједнички кандидат најбоље решење – тако је коментарисао наводе да би он могао да буде тај. 

Међутим, за покрет "Доста је било" то није прихватљиво. Заједнички кандидат, сматрају, не би могао да буде лидер ниједне опције. Ко зна шта ће се све десити до избора, каже Зорана Михајловић.

"Председнички избори су далеко, то је тек следеће године у мају. Имајући у виду ситуацију у ДС-у у претходном периоду, ко зна да ли ће ДС тада изгледати овако како данас изгледа", навела је потпредседница Владе Зорана Михајловић.

Заштитник грађана Саша Јанковић демантује писање медија да је одлучио да буде независни кандидат. Ипак, да ли ће ући у трку за фотељу на Андрићевом венцу, и даље не може да одговори.

У ДСС-у кажу да ће они бити опозиција свим прозападним странкама, и владајућим и опозиционим. СДС позива опозиционе грађанске партије да не говоре о јединственом представнику док се одлука не донесе.

И ЛДП је за једног кандидата, али су сигурни да успеха нема ако с друге стране буде лидер напредњака Александар Вучић. То ће се завршити Вучићевом победом у првом кругу, уверен је Чедомир Јовановић. Вучић је, међутим, до сада више пута поновио да он неће у трку за председника, а на питања кога ће подржати, данима одговара исто: "питајте ме за шест месеци".

"Тог тренутка када будемо одлучили ко је кандидат, покушаћемо у тих 20 дана да се супротставимо неким другим људима за које видим да су већ победили, покушаћемо, али пошто видим да су они фаворити, онда су нам шансе мале", навео је председник СНС-а Александар Вучић.

Председника Србије грађани бирају на пролеће, пошто Томиславу Николићу мандат истиче 31. маја 2017.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво