Срећковић: Србија увек уз своју дијаспору

Србија жели да поштује међународно право и западне стандарде понашања, али и да штити своје државне и националне интересе, изјавио на прослави 30 година постојања Савеза Срба у Аустрији министар Срећковић.

Министар за дијаспору Срђан Срећковић изјавио је у Бечу да Србија "жели да поштује међународно право и западне стандарде понашања, али и да штити своје државне и националне интересе и да гаји најближе односе сарадње, међусобног поверења и уважавања са више од три милиона Срба који живе у целом свету".

Срећковић је рекао да је циљ Србије да, као чланица ЕУ, буде економски и политички лидер на Западном Балкану, али и фактор стабилности и лидер у развоју добросуседских односа и регионалне сарадње.

Министар је на прослави 30 година постојања Савеза Срба у Аустрији, навео да ће се следеће године прославити 150. годишњица Српске православне црквене општине у Бечу и истакао да је то још један од доказа чврсте опредељености српске националне заједнице да буде интегрисана у пријатељско и демократско окружење, али и да гради најближе односе са матичном државом Србијом.

"Влада Србије, усвајањем првог закона о дијаспори и Србима у региону, што се очекује ових дана у Скупштини Србије, је показала да успостављамо темеље нове, дугорочне и одговорне политике према расејању, од које ће користи имати и држава и сваки наш човек ма где живео", рекао је Срећковић.

Према његовим речима циљ ове политике је 'кристално јасан'.

"Желимо Србију која је чланица ЕУ, која је економски и политички лидер на Западном Балкану, али и фактор стабилности и лидер у развоју добросуседских односа и регионалне сарадње", истакао је министар.

Срећковић је нагласио да таква Србија никада више не сме да заборави на своје расејање и има обавезу да води рачуна о свима, да буде залеђина и подршка.

Министар је рекао да ће, "за разлику од неких прошлих времена иза наших грађана у дијаспори увек бити њихова отаџбина Србија".

Савез Срба у Аустрији је кровна организација српских клубова и удружења у Аустрији, а окупља више од 70 чланова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво