Мишчевић: Без измене преговарачке позиције о поглављу 35

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић рекла је на седници скупштинског одбора за европске интеграције да није било измена преговарачке позиције ЕУ о поглављу 35, које се односи на Косово.

Тања Мишчевић је на инсистирање да појасни изјаву директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића да извештај Едите Тахири иде у поглавље 35, подсетила да се Србија када се усвајао оквир жестоко борила да прелазна мерила за то поглавље буду предмет дијалога између Београда и Приштине.

"На то (Марко) Ђурић алудира, да су нека од питања тада постала део преговарачке позиције и ми смо се жестоко борили да објаснимо да ту треба да буду само оне ствари које не превазилазе оквир дијалога. Мислим да је на то мислио", рекла је Мишчевићева.

Поновила је да критеријуми за поглавље 35 нису прецизни и да то ствара ужасну фрустрацију.

"И то резултира тиме да нам многе ствари нису јасне и да многе ствари стално отварамо и постављамо питања, пре свега државама чланицама и европској спољно политичкој служби", рекла је Мишчевићева.

Према њеним речима, "није све у преговорима у вези са Косовом, да то јесте важно, али да су унутрашње реформе те које померају Србију".

Мишчевићева је поновила да је Србија спремна да до краја године отвори поглавља 5, 25 и 26.

Изразила је очекивање да ће 2018. бити година у којој ће Србија остварити пробој у преговорима.

Скупштински Одбор за европске интеграције усвојио је извештај о приступању Србије ЕУ током председавања Холандије, као и за период јул-септембар 2016.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 19. окт 2016, 17:15) - anonymous [нерегистровани]

Kratko i jasno...

...obmanjuje javnost u Srbiji...(licno,ne osudjujem je,moze joj se a gradjani,Srbi,cute...ne osudjujen je!)