Духовна стабилизација и остварење верских права

Министарство вера настоји да створи нови амбијент у односима државе са црквама и верским заједницама, поручио Богољуб Шијаковић поводом 100 дана рада тог министарства. Министар вера негира да се држава меша у избор новог поглавара СПЦ.

Министар вера Богољуб Шијаковић објашњава да је том министарству циљ да се хармонизује и, са духовне стране, стабилизује наше друштво, као и да се остваре индивидуална и колективна верска права.

У том смислу, како је рекао, Министарство вера подстиче унапређење верске културе, верских слобода и толеранције и охрабрује све грађане да на најбољи начин користе та права.

Министарство због тога помаже најважнијим културним институцијама цркава и верских заједница, њиховим публикацијама и целокупном културно просветном и мисионарском раду.

"Помажемо истовремено Музеј СПЦ, публикације СПЦ, Билтен Јеврејске заједнице, гласила Римокатоличке цркве и Исламске заједнице", истиче Шијаковић.

У склопу програма заштите националног, културног и верског идентитета, Министарство вера даје поршку не само споменичкој култури, већ и живом наслеђу цркве, свештенству, монаштву и верницима посебно на Косову и Метохији које је, како је истакао, наша највећа брига.

Подсетивши да држава даје подршку верским школама, што није била пракса у деценијама претходног режима, Шијаковић је додао да овај део образовања није до краја системски решен.

Министарство вера ће, док то не буде системски решено, помагати све верске школе, што је не само део обавеза, већ и део корпуса верских права.

Говорећи о верском образовању у јавним школама, Шијаковић је истакао да је циљ да се јавни школски систем усклади са законом, као и са европским стандардима и нормама. Министарсво вера је значајним средствима помогло реконструкцију, санацију и изградњу верских објеката, цркава и џамија, чиме се такође надокнађују вишедеценијски пропусти.

Држава није арбитар у унутрашњим сукобима 

Министар Шијаковић је, одговарајући на питања новинара, изнео став Министарства о подели која је настала у Исламској заједници нагласивши да држава у том расколу није учествовала и да ће она поштовати остваривање верских права обе заједнице "јер је то најтрезвеније решење."

"Инструменти државе да утиче на јединство исламске заједнице су веома мали па нам преостаје само апел, јер арбитража не би била добра а ни законита", рекао је Шијаковић.

Поводом изјава одређених представника исламске заједнице да Министарство вера угрожава њихова права, Шијаковић је позвао све који се сматрају повређенима да наведу конкретна права која су им прекршена и додао да ће се он за њих заложити сваки пут када је сигуран да је право заиста повређено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи