Вучић: Имам и сан и план, али нам је потребна подршка и стабилност

Премијер Александар Вучић каже да очекује промену прогнозе раста са 2,5 на 2,7 одсто и најављује повећање плата. Срећан је што је Влада имала прилику да народу у Нишу и на целом југу и југоистоку Србије покаже да се, када говори о ЕУ, обраћа целој земљи а не само грађанима Београда. Знам шта треба да се уради, али нам је за то потребна подршка и стабилност, поручује премијер. Шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт каже да је ЕУ препознала важну улогу Србије у региону.

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Давенпортом, рекао да је Србији драгоцена и потребна подршка међународних финансијских институција.

"Имам и сан и план и знам шта треба да радимо, али нам је драгоцена и потребна подршка међународних финансијских институција", рекао је председник Владе Србије Александар Вучић после састанка свог кабинета са представницима Светске банке, а потом и са амбасадорима земаља ЕУ.

"Најважније је да грађани Србије разумеју да се земља налази на добром путу", рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да Влада зна шта треба да ради, али да јој је драгоцена помоћ светских међународних финансијских институција у дефинисању начина на који то треба да се спроведе.

"И, учили смо овде, четири сата, четири сата смо разговарали са представницима Светске банке и 23 амбасадора", рекао је Вучић.

"Имали смо часове о томе како да постижемо светске циљеве", додао је премијер.

Истичући значај подршке Европске уније, премијер се позвао на јучерашњу посету Клиничком центру у Нишу, где се и сам уверио да је та здравствена установа опремљена на светском нивоу.

"То смо урадили ми, Влада је највише платила, највећи терет изнела, односно грађани преко Владе, али, не бисмо могли све да урадимо без подршке ЕУ и Европске инвестиционе банке", рекао је Вучић и додао да су то били "најјефтинији новци и најповољнији услови".

"Ускоро нове прогнозе раста – са 2,5 на 2,7 одсто"

Александар Вучић jе рекао да у наредних неколико дана очекуjе да MMФ, Светска банка и Eвропска униjа промене прогнозу стопе привредног раста Србиjе са 2,5 на 2,7 одсто.

"Tо ће значити да ће Србиjа имати jедну од наjвиших стопа раста у региону, упркос фискалноj консолидациjи", рекао jе Вучић.

Премиjер jе истакао и да зна како у наредне три године можемо да достигнемо раст БДП већи од 12 одсто, односно преко три одсто сваке године.

Додао је да jе успех заснован на инвестициjама и извозу, а не на потрошњи, али да ће, кад се повећаjу примања, Србиjа моћи да очекуjе и да раст заснива на расту потрошње.

Премиjер наjављуjе и значаjан напредак Србиjе ка врху табеле на Дуинг бизнис листи Светске банке, коjа ће бити обjављена наредних дана.

"Tако ћемо моћи да привучемо jош већи броj инвеститора", рекао jе Вучић и истакао да Србиjа у региону има наjвећи броj инвеститора.

Захвалио је Давенпорту и амбасадорима више од 20 земаља што су дошли у Ниш где Влада Србије заседа већ трећи дан.

"Срећан сам јер смо имали прилику да нашем народу у Нишу и на целом југу и југоистоку Србије покажемо да, када говоримо о ЕУ, не обраћамо се само грађанима Београда већ и целој нашој земљи", каже Вучић.

Додаје да му је драго што је могао да ужива са свима у Нишу.

"Дивим се како изгледа Клинички центар и желим да људи знају да је Влада Србије највише платила, тј. грађани преко Владе, али не бисмо могли без подршке ЕУ и Инвестиционе банке", напомиње Вучић. 

Давенпорт: ЕУ препознала важну улогу Србије у региону

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт истакао је да је амбасадорима држава чланица ЕУ задовољство што су позвани у Ниш током суштинског периода због ког се Влада преселила у Ниш.

"Свесни смо значаја Ниша као капије југа Србије и улоге коју Ниш може да одигра као мотор покретач неких планова за раст. Имали смо одличну дискусију са премијером и са потпредседником Ивицом Дачићем, Јадранком Јоксимовић и Аном Брнабић и сви смо препознали изузетну улогу коју Србија игра у овом региону", рекао је Давенпорт.

Каже да је састанак између влада Србије и Албаније значајан, а нарочито српско-албански бизнис форум.

"То шаље снажан сигнал за ширу сарадњу у региону и она је управо нешто чега је ЕУ део и желимо да допринесемо. Србија ће ићи напред када је реч о приступању ЕУ, ЕУ је део вашег раста, просперитета", каже Давенпорт.

 

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво