Дачић: Стабилна ситуација упркос ризицима

Безбедносна ситуација у Новом Пазару стабилна, оценио министар Ивица Дачић. Србија тежи европским интеграцијама и жели да буде демократска држава, заснована на принципима националне равноправности и економског развоја, истакао министар.

Заменик председника Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је у Новом Пазару да је безбедоносна ситуација у тој средини стабилна.

Дачић је новинарима рекао да је за Србију нарочито важно што се у тој национално мешовитој средини није догодио готово ниједан инцидент који у основи има међунационални сукоб.

Министар је оценио да је, са безбедоносног аспекта, ипак, то подручје могуће место за изазивање међунационалних сукоба.

"Наравно да ће ово подручје бити латентно интересантно многима који нису одушевљени што ће Србија бити чланица ЕУ и да ће свакако, можда, ово бити место где ће се поново засејати неке нове клице националне искључивости и међунационалних сукоба", упозорио је Дачић.  

На конференцији за новинаре у Полицијској управи Нови Пазар, Дачић је нагласио да Србија тежи европским интеграцијама и жели да буде демократска држава, заснована на принципима националне равноправности и економског развоја.

"За будућност Србије је веома битно да сви грађани буду укључени у све државне структуре, а Србија осећа све грађане као своје и поверава им и најзначајније и најповерљивије послове", рекао је Дачић.

Циљ полиције и грађана исти

Како је нагласио, полиција не познаје народе и мањине, а редови полиције отворени су за добре људе, без обзира на националну припадност.

Министар је додао да је циљ полиције и грађана исти и да се односи на очување стабилности и безбедности, као и борбу против свих облика криминала, тероризма и екстремизма.

Дачић је рекао да је посао полиције да пружа стабилност, да се бори против свих облика нарушавања територијалног интегритета и суверенитеа и свих облика криминала, као и обезбеђивања јавног реда и мира.

"Наши приоритети су мир и стабилност, броба против криминала, корупције и тероризма, спречавање кријумчарења преко границе и административне линије", навео је министар.

Полиција се успешно носи са безбедносним ризицима 

"Српска полиција је приликом боравка америчког потпредседника Џозефа Бајдена и руског председника Дмитрија Медведева показала да уме успешно да се носи са безбедносним ризицима", нагласио је Дачић.

Поводом предстојеће фудбалске утакмице Црвена звезда - Нови Пазар, која се игра у суботу у Новом Пазару, министар је рекао да високи безбедносни ризик, поред хулиганства, додатно компликују, како је рекао, могући испади навијача на међунационланој основи.

Поводом појачаног обезбеђења административног прелаза према Косову И Метохији и дела државне границе према Црној Гори протеклих дана, Дачић је рекао да је већи степен безбедности био примењен због посета високих званичника Србији.

"Имамо једну веома ироничну ситуацију у којој Србија мора да издваја десетину милиона за обезбеђивање граница, а када једног дана уђемо у Европску унију те границе ће бити избрисане", истакао је Дачић.

Министар је указао да полиција интензивно контролише незаконите активности на административној линији према Космету и на граничном прелазу према Црној Гори и заложио се за поједностављивање процедуре протока људи на, како је рекао, местима где никада није постојала граница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво