Николић: Србија ће вечито бити захвална Русији

Председник Србије Томислав Николић је у Санкт Петербургу свечано отворио Генерални конзулат. Отварањем конзулата још једном сведочимо смислу и значају савременог стратешког партнерства Србије и Русије, поручио је председник.

За сваку државу било је и остаје питање части и престижа да буде представљена у овом граду, рекао је председник Николић обраћајући се присутнима на церемонији отварања Генералног конзулата Републике Србије.

Председник је захвалио почасном конзулу Генадију Николајевичу Тимченку на томе што је, како је рекао, несебично, посвећено и с љубављу учинио све да бисмо данас свечано и поносно предали то здање нашим братским народима.

Николић је навео да је за сваку државу било и остаје питање части и престижа да буде представљена у Санкт Петербургу.

"Србија је већ од 1879. године и у време царске Русије имала своје стално посланство у Санкт Петербургу. Отварањем Конзулата, још једном сведочимо смислу и значају савременог стратешког партнерства Србије и Русије. Истовремено, учвршћујемо и сјајну историјску вертикалу духовне и културне блискости, коју као наслеђе синова из исте породице вековима преносимо са генерације на генерацију. Свака генерација је дужна да том наслеђу дода нешто што је повесно слово њеног доба", истакао је Николић.

Председник је рекао да од данас "то драгоцено вишевековно завештање постаје богатије за ово здање, ову институцију".

"Прилика је да се на овом месту сетимо тек неких Срба који су, нарочито од 18. века, као дипломате, официри или професори дали свој допринос слави и снази Руске империје", навео је Николић и додао да је управо зато пожелео да овом простору поклони портрете Саве Владиславића, Михаила Милорадовича и гравуру на којој Лазар Србин гради Кремаљски сат.

Искрена подршка Путина 

Председник је рекао да ће Србија бити вечито захвална Русији, пре свега председнику Путину, на искреној подршци у очувању територијалног интегритета Србије и заштити националних интереса на међународном плану.

"Велики визионар који својим грађанима обезбеђује лепшу и мирнију будућност, данас је ослонац за многе недовољно јаке народе угрожене силом, и најважнији ослонац у борби против великог светског зла – тероризма", рекао је Николић.

Председник Србије је рекао да искушења која данас стоје пред нама нису мања од оних пред којима су стајали наши велики и мудри претходници, јуначки преци.

"Само питање колика је цена слободе не постављајте Србима и Русима. Много живота смо изгубили да бисмо живели слободни и у миру, знамо његову истинску вредност и посвећени смо његовом очувању", рекао је председник Николић.

"Искрено верујемо", истакао је, "да овај наш савремени свет, прожет различитим видовима интеграција али и сукоба, може да буде безбедан само уз узајамно уважавање народа и држава. Уз поштовање међународног права, мерен једнаким аршином за све."

Обраћајући се Генадију Николајевичу Тимченку, Николић је рекао да је он учинио част Србији прихватањем одговорног и за обе земље важног звања почасног Генералног конзула Србије у Руској Федерацији, са седиштем у Санкт Петербургу.

"Ваше име наставља светлу традицију српско-руских дипломатских односа започетих давних дана, још у раном средњем веку, и настављених управо овде, у граду ретке лепоте и великог значја", рекао је Николић, уверен да ће Тимченко часно и одговорно заступати интересе Србије на добробит, како је рекао, наших братских држава и народа.

"Србија не заборавља вишевековну помоћ царске Русије"

Николић је отварање Генералног конзулата на челу са Тимченком упоредио са уграђивањем, како је рекао, нових бисера у ниску започету у далекој прошлости, остављајући траг нашег доба.

"Додајемо", рекао је, "нову карику у нераскидивом ланцу братства и пријатељства које наши народи и државе вековима негују."

Председник је даље истакао да Србија и српски народ не заборављају вишевековну помоћ царске Русије српским црквама и манастирима и борби српског народа за ослобођење и уједињење.

"Изложба коју смо приредили у част отварања почасног Генералног конзулата тек је илустрација низа заједничких историјских борби српског и руског народа кроз векове."

"Многи и данас гледају с подозрењем на ту сасвим природну блискост и сарадњу", навео је председник, уз подсећање да је јуче у Београду откривена бронзана табла са називом улице по руском дворском царском архитекти и урбанисти Николају Краснову, који је својим решењима и монументалним здањима задужио Београд и Србију.

"Данас отварамо почасни Генерални конзулат Србије у Санкт Петербургу. Све су то делови у мозаику столетне заједничке фреске српског и руског народа", поручио је председник Николић.

Уочи отварања конзулата председник је руским медијима, између осталог, говорио о евроинтеграцијама, миграцијама и изазовима пред којима је Србија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво