Николић: Односи Београда и Приштине на најнижој лествици

Председник Србије Томислав Николић изјавио је у Санкт Петербургу да су односи Београда и Приштине тренутно на "најнижој могућој лествици", оцењујући да је јасна намера представника ЕУ да помогну Албанцима да добију независност.

Николић је рекао да је "јасна намера Албанаца да добију независност и јасна намера представника ЕУ да им у томе помогну".

"Тренутно смо на најнижој могућој лествици односа зато што је кренуо напад приштинске администрације на нашу имовину на Косову и Метохији. И то може да се заврши договором, али може да се заврши и јако лоше, јер смо ми спремни да одговоримо на сваки начин. Како се Албанци буду понашали у будућности, ми ћемо тако одговорити и нека не рачунају на то да могу да се играју са нама или да ће нас неко поново бомбардовати", рекао је Николић.

Председник Србије је рекао да су УН "наш једини штит и једина заштита", додајући да "кроз Савет безбедности УН никада неће моћи да прође идеја о независности Косова и Метохије".

"Имамо велики проблем Косова и Метохије и тај проблем се прелива на наш однос са Европском унијом. ЕУ зна да нећемо никада признати независност", додао је Николић.

По његовим речима, никада нико од званичника ЕУ није рекао да ће Србија морати да призна независност Косова, али Европски парламент, који такође одлучује о чланству Србије, има своје представнике који стално говоре о томе да никада неће донети одлуку о чланству док Србија не склопи некакав општеважећи међудржавни споразум са Косовом и Метохијом.

Николић је подсетио да у самој ЕУ постоји пет чланица које не признају независност Косова и Метохије, додајући да оне нису донеле одлуку да не признају Косово "због неког превеликог пријатељства према Србији, већ зато што осећају да би и саме могле да имају тај проблем, а онда не би имале на шта да се ослоне" у борби за заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета.

Председник Србије је подсетио да је, према резолуцији 1244 Савета безбедности УН, Србија суверена држава у чијем је саставу Косово и Метохија, које има суштинску аутономију.

"Међутим, сваки високи представник УН помогнут снагама НАТО-а је промовисао независност Косова и Метохије, и једну по једну ингеренцију Србије, без њене воље и сагласности, предавао у руке привременој администрацији у Приштини", казао је Николић.

Председник Србије је навео да је Београд почео озбиљне разговоре с Албанцима, у нади да ће се успоставити добар живот за све грађане Косова и Метохије.

Председник Србије у Санкт Петербургу отвара конзулат Републике Србије. 

"Србија и српски народ не заборављају вишевековну помоћ царске Русије српским црквама и манастирима и борби српског народа за ослобођење и уједињење. Изложба коју смо приредили у част отварања почасног Генералног конзулата тек је илустрација низа заједничких историјских борби српског и руског народа кроз векове. Многи и данас гледају с подозрењем на ту сасвим природну блискост и сарадњу", каже Николић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се