Српска листа и српски министри замрзавају рад у приштинским институцијама

Посланици Српске листе одлучили да до даљег замрзну рад у косовском парламенту после Закона о конфискацији "Трепче". Након тога су и српски министри донели одлуку да замрзну рад у косовској влади, међуминистарским комисијама и осталим владиним телима.

У Српској листи сматрају да су Срби на Косову и Метохији суочени са једном од најтежих и потенцијално најопаснијих ситуација у последњих деценију и по, а од одлука које ових дана буду доносили зависиће не само политичке судбине представника Српске листе, већ и судбина српског народа на овим просторима.

"У име интереса српског народа и демократије, са гнушањем одбацујемо политичко и правно насиље Скупштине Косова и јавно поручујемо да не признајемо било какву одлуку у вези са 'Трепчом', донету без договора са политичким представницима Срба", саопштили су посланици Срспке листе након састанка у Косовској Митровици.

Посланици Српске листе данас су у Косовској Митровици одржали састанак, на којем су закључили да је "нелегална одлука Скупштине Косова о присвајању комбината 'Трепча' била свестан чин гажења интереса српског народа на Косову и Метохији и миноризације српских политичких представника".

Навели су такође да одбијају да буду, како су навели, својевољне жртве апартхејда на Косову и Метохији и да неће давати алиби настојањима да се српски народ доведе у положај потпуне обесправљености и ситуацију из које би једини излаз био напуштање својих домова.

“Српски народ, који је до сада исказивао искрену намеру да кроз своје представнике у институцијама у Приштини, у партнерском односу са Албанцима, унапређује друштвене и економске прилике на Косову и Метохији, више нема илузија о диктаторској и шовинистичкој природи овдашњег политичког система”, наводе из Српске листе.

Шеф Српске листе Славко Симић изјавио је у Косовској Митровици да је одлука да српски посланици замрзну учешће у раду косовске скупштине корак у правцу заштите српских националних интереса и српске имовине на Косову и Метохији.

Навео је да је за посланике Српске листе неприхватљива одлука о усвајању Закона о "Трепчи" и да је неприхватљиво да посланици Српске листе на седници на којој је донет спорни закон буду миноризовани.

"На данашњем састанку донели смо заједнички закључак да нећемо ни једној институцији дати алиби да обесправи српски народ који живи на КиМ и да на тај начин покуша да дестабилизује српски народ на Косову и Метохији", казао је Симић.

Српски министри замрзли учешће у косовској влади 

Након потеза посланика Српске листе и српски чланови су замрзли учешће у косовској влади, међуминистарским комисијама и осталим владиним телима.

"Не желећи да ситуацију учинимо гором него што јесте, у овом тренутку ћемо само да формализујемо одлуку коју су други у Приштини донели уместо нас. Замрзавамо наше учешће у раду Владе Косова, међуминистарским комисијама и осталим владиним телима у којима би се наше присуство било само формално, а не и суштинско, без уважавања наших ставова и могућности утицања на доношење одлука", навели су министри.

У саопштењу који су потписали заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, министар администрације локалне самоуправе Љубомир Марић и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић пише да они не могу да пристану на то да владајуће албанске странке њиховим (српским)присуством фингирају постојање демократије.

Министри су додали да ће ангажман и рад српских чланова косовске владе бити усмерени искључиво на активности које ће допринети бољем положају српског народа.

"Позивамо и представнике међународне заједнице на ангажовање у циљу решавања новонастале ситуације јер уколико се игноришу ставови политичких представника Срба на Косову, игнорише се и чињеница да на Косову поред Албанаца живе и Срби који се као народ и даље третирају као грађани другог реда", стоји у саопштењу.

Српски чланови косовске владе су навели и да је Влада Косова, у коју су ушли на основу коалиционог споразума Српске листе са, у том тренутку, највећим албанским политичким странкама, одбила да им омогући било какав удео у процесу одлучивања о темама од кључног значаја за положај српског народа.

"Тиме што нам је ускраћено право да учествујемо у проналажењу праведног и разумног решења за судбину комбината 'Трепча', али и у многим другим важним одлукама, коалициони споразум је брутално погажен, а Српској листи је стављено до знања да не треба да се сматра делом владајуће коалиције", стоји у саопштењу.

Прецизира се да су, упркос свим апелима да српски народ и његови политички представници не смеју бити бити искључени из процеса доношења политичких одлука, нарочито када је реч о питањима од посебног значаја за српски народ, српски представници у влади стављени у позицију у којој не могу ефективно да свом народу осигурају једнака права и сигурност.

Стојановић: Спремни смо да све карте бацимо у игру

Српски министри не искључују ни радикалније потезе.

"Они који су доносили одлуку о овоме морали су да схвате да то није било каква одлука, да је то одлука која озбиљно угрожава опстанак срба на КиМ. Ми преко те одлуке не можемо лако да пређемо, не можемо само да ћутимо и да неко очекује да ми прихватамо све што се одлучује директно против интереса српског народа и да то аминујемо и да на неки начин то подржавамо. Ми то не подржавамо и спремни смо да све карте бацимо у игру, па и наше оставке", рекао је касније данас Стојановић.

Евентуално напуштање косовских институција значило би застој у преговорима Београда и Приштине.

"То значи да би Србија ушла у озбиљан ризик да буде једнострани кривац који је напустио Бриселски споразум а то значи да се замрзну сви даљи преговори око ЕУ. Сувише рискантно, не може се тиме ништа добити, можда као неко ограничено средство притиска да би се ушло поново у разговоре, али напуштање мислим да није добро", сматра аналитичар Душан Јањић.

Због најновијих потеза Приштине упитна је имплементација дела бриселског споразума - именовање српских судија, тужилаца и правосудног особља у косовски правосудни систем, у албанској штампи најављивано за крај месеца.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи